Izaslanica predsjednika Hrvatskog Sabora Zdravka Bušić sudjelovala na 28. Forumu hrvatskih manjina

Zagreb – Izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i predsjednica Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zdravka Bušić sudjelovala je u petak na 28. Forumu hrvatskih manjina, koji je održan u organizaciji Hrvatske matice iseljenika.

Ovogodišnji forum koji je okupio pripadnike hrvatskih manjinskih zajednica iz inozemstva, kao glavnu temu tretirao je „Veze hrvatskih manjinskih zajednica s obrazovnim, kulturnim i znanstvenim ustanovama u Republici Hrvatskoj u desetljeću hrvatskoga članstva u Europskoj uniji“. Forum se odvijao u dvije sesije s ciljem valorizacije dosadašnje suradnje obrazovnih, kulturnih i znanstvenih ustanova, kako bi se učinkovitije prepoznale potrebe hrvatskih manjinskih zajednica.

Sudionici Foruma diskutirali su o mnogim važnim područjima: pozitivnoj praksi, projektima i programima realiziranim u suradnji s regionalnom i lokalnom samoupravom u Republici Hrvatskoj, konkretnoj potrebi za stručnim suradnicima i izazovima pri realizaciji suradnje s obrazovnim, kulturnim i znanstvenim ustanovama u Republici Hrvatskoj, kao i o suradnji s drugim hrvatskim manjinskim zajednicama.

Uz predstavnike hrvatskih manjinskih zajednica, na forumu su sudjelovali istaknuti hrvatski stručnjaci i znanstvenici čiji je doprinos u području suradnje s kulturnim, obrazovnim i znanstvenim institucijama bio najupečatljiviji. Zastupnica Bušić tom je prigodom istaknula da su relevantne institucije u Republici Hrvatskoj desetljećima pokazivale posvećenost pitanjima života i rada Hrvata koji žive izvan granica Republike Hrvatske, o čemu svjedoči i organizacija ovog foruma već dvadeset i osmi put.

- Republika Hrvatska svjesna je značaja, doprinosa i potencijala Hrvata koji žive izvan Republike Hrvatske, a skrb o očuvanju hrvatskog identiteta, potpora njihovom životu i radu, ali i povratak u Matičnu Domovinu, bit će uvijek na prvom mjestu, kazala je Bušić.