Ivana Posavec Krivec sudjelovala na sastanku Stalnog odbora Parlamentarne skupštine SEECP-a

Zagreb - Voditeljica Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini SEECP-a sudjelovala je u ponedjeljak na sastanku Stalnog odbora Parlamentarne skupštine SEECP-a tijekom grčkog predsjedanja (CiO). Sastanak je održan videokonferencijskim putem. 

Na sastanku su sudjelovali predstavnici Ankare, Atene, Beograda, Bukurešta, Kišnjeva, Ljubljane, Prištine, Podgorice, Sarajeva, Skoplja, Sofije, Tirane, Zagreba, Ministarstva vanjskih poslova Helenske Republike, Regionalnog vijeća za suradnju (RCC) i Regionalnog vijeća za parlamentarnu suradnju (RSPC SEE).

Prvi u nizu sastanaka grčkog predsjedanja za cilj je imao predstaviti prioritete PS SEECP-a (CiO-a) u njihovom jednogodišnjem mandatu.

Nakon uvodnog obraćanja Christosa Dermentzopoulosa, voditelja Izaslanstva parlamenta Helenske Republike u PS SEECP-a, Kostas Fragogiannis, zamjenik ministra za gospodarsku diplomaciju i otvorenost Ministarstva vanjskih poslova Helenske Republike, predstavio je šest područja koji su prioriteti grčkog predsjedanja PS SEECP-a: unapređenje sigurnosne suradnje; razmjena najboljih praksi o funkcioniranju demokratskih institucija, vladavini prava i ljudskim pravima, posebno u kontekstu europske perspektive regije JIE; povezanost i održivi razvoj; suradnja na području ulaganja, konkurentnosti i mobilnosti; briga o okolišu, promicanje održivog, pravednog i zelenog rasta, rješavanje problema pandemije COVID-19 i njezinih socioekonomskih posljedica.

Uslijedila je prezentacija Amera Kapetanovića, voditelja Političkog odjela RCC-a s nazivom "Trenutno stanje regionalne suradnje-prilike i izazovi", s naglaskom na europsku perspektivu zemalja članica PS SEECP-a. Kroz raspravu Beograd je istaknuo potrebu za razvijanjem gospodarske suradnje u regiji, s naglaskom na "Zelenu agendu i tranziciju", odnosno  razvoj energetike usporedno s ekologijom. Ankara je naglasila pitanje potrebe preveniranja i rješavanja sukoba u regiji, posebno u BiH, kao ozbiljnih izazova za regionalni mir i sigurnost. Ukazuje i na potrebu za održavanjem i napredovanjem političkog dijaloga između Prištine i Beograda.

Slijedeća aktivnost tijekom grčkog predsjedanja PS SEECP-a bit će sastanak Glavnog odbora za gospodarstvo, infrastrukturu i energetiku koji će se održati u Beogradu 14. prosinca 2021.