Ivana Posavec Krivec sudjelovala na sastanku Stalnog odbora Parlamentarne skupštine SEECP-a

Zagreb - U ponedjeljak je videokonferencijskim putem održan sastanak Stalnog odbora Parlamentarne skupštine SEECP-a, tijekom turskog predsjedanja (CiO).

Na sastanku su sudjelovali predstavnici Ankare, Atene, Beograda, Kišnjeva, Ljubljane, Prištine, Podgorice, Sarajeva, Skoplja, Sofije, Tirane, Zagreba i Regionalnog tajništva za parlamentarnu suradnju (RSPC SEE). Uime Izaslanstva Hrvatskog sabora u PS SEECP-a na sastanku je sudjelovala Ivana Posavec Krivec, voditeljica Izaslanstva.

Razgovaralo se o nizu tema, s posebnim naglaskom na usvajanje dokumenata Plenarne sjednice, koja bi se trebala održati u Antaliji (Republika Turska) od 21. do 23. lipnja u hibridnom formatu te o pitanju sjedišta Stalnog tajništva PS SEECP-a. Dogovoreno je da će u razdoblju 2021./2022. Glavnim odborom za socijalni razvoj, obrazovanje, istraživanje i znanost predsjedati Sofija, Glavnim odborom za gospodarstvo, infrastrukturu i energetiku Beograd, a Glavnim odborom za pravosuđe, unutarnju politiku i sigurnosnu suradnju Atena.

Usvajanje dokumenata Glavnog odbora (nacrt Izvješća i Rezolucije) za socijalni razvoj, obrazovanje i istraživanje te Glavnog odbora za gospodarstvo, infrastrukturu i energetiku, održanih 12. i 13. lipnja 2021. u organizaciji Prištine, izazvalo je žustru raspravu između predstavnika Beograda i Prištine. Predstavnik Beograda je ustvrdio da tijekom održavanja spomenutih glavnih odbora nije bilo kvoruma, tako da ti dokumenti ne mogu biti predmet usvajanja na Stalnom odboru.

Protestirao je i što je Priština na svim dokumentima ponovo isticala državne simbole Republike Kosova, što je u suprotnosti s odlukama samita u Brdu kod Kranja iz 2018. Predstavnica Prištine se tome žustro protivila tvrdeći da su dokumenti GO-a validni i da mogu biti predmet procesa usvajanja na Stalnom odboru.

Derya Bakbak (Ankara) prešla je potom na sljedeću točku dnevnog reda: usvajanje teksta Završne deklaracije Plenarne sjednice. Izneseni su amandmani koje su podnijeli predstavnici Zagreba, Beograda, Atene, Sofije i Ankare. O svakom amandmanu izjašnjavalo se pojedinačno. Na usuglašeni tekst Deklaracije nije bilo dodatnih primjedbi te je utvrđeno da je usvojen.

Nakon toga, prešlo se na raspravu o pitanju Stalnog tajništva. Oko pitanja Stalnog tajništva iznesena su različita mišljenja predstavnika Ankare, Beograda, Atene i Sofije, koja su bila na tragu potreba za kompromisnim rješenjem ovog važnog pitanja za budućnost PS SEECP-a. Prijedlog Prištine za mjesto sjedišta Stalnog tajništva naišao je na kritiku predstavnika Beograda i Sofije, uz tvrdnju da on komplicira postojeću situaciju.

Predstavnica Prištine se ponovno vratila na pitanje usvajanja dokumenata s glavnih odbora te povukla suglasnost Prištine na netom usvojenu Deklaraciju. Također, ustvrdila je da Priština ne može dati svoj glas usuglašenom tekstu Deklaracije dok se ne usvoje dokumenti glavnih odbora. Uslijedila je intenzivna rasprava između predstavnika Beograda i Prištine.

Na kraju, Derya Bakbak (Ankara) je zaključila sastanak, zahvalivši svima na sudjelovanju te ustvrdivši da će otvorena pitanja koja su bila istaknuta tijekom Stalnog odbora biti predmet rasprave na Plenarnoj sjednici u Antaliji.