Ivana Posavec Krivec sudjelovala na plenarnoj sjednici Parlamentarne skupštine SEECP-a

Antalija – Voditeljica Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštine  SEECP-a Ivana Posavec Krivec sudjelovala je u radu 8. plenarne sjednice PS SEECP-a koja je održana u Antaliji (Turska) od 20. do 23. lipnja 2021., a središnja tema sjednice bila je „Susjedi jugoistočne Europe zajedno: jačanje mehanizama suradnje za budućnost regionalne solidarnosti".

Uz predstavnicu Hrvatskoga sabora, odnosno Zagreba, na sjednici su sudjelovali predstavnici Ankare, Atene, Beograda, Ljubljane, Podgorice, Prištine, Sarajeva, Skopja, Tirane, Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) i predstavnici Parlamentarne skupštine turski govorećih zemalja (TURKPA).

Sjednicu je otvorio Mustafa Sentop, predsjednik Velike narodne skupštine Turske, koji je pozdravivši sve sudionike sjednice istaknuo da je Ankara po treći puta organizirala predsjedavanje PS SEECP-a u doba pandemije COVID-a 19 suočivši se sa velikim izazovima. Naglasio je da je tijekom turskog predsjedavanja (CiO) obilježeno  25 godina SEECP-a, čiji je Ankara  jedan od utemeljitelja.

Ivana Posavec Krivec iskazala je zadovoljstvo suradnjom tijekom turskog predsjedanja PS SEECP-a te zahvalila Ankari na  gostoprimstvu u Antaliji. Potvrdila je da su regionalna solidarnost, jedinstvo, progresivne vrijednosti te prava i slobode ljudi najvažnije teme uopće te istaknula da članice PS SEECP-a  dijele mnoge zajedničke interese i prioritete koji  mogu dovesti do uspješne suradnje u definiranju i promicanju interesa SEECP-a na razini EU-a i globalnoj razini. Založila se i za preuzimanje novih mehanizama suradnje koji mogu donijeti prosperitet zemljama JIE te osigurati budućnost regionalne solidarnosti. Završno, iskazala je duboko uvjerenje da postoji bolja budućnost za sve susjede u JIE, pogotovo kroz perspektivu članstva u EU-u.

Nastavak Plenarne sjednice bio je obilježen  energičnom diskusijom  Beograda i Prištine o problemu isticanja državnih simbola Republike Kosovo na nacrtima izvješća i rezolucijama Glavnih odbora koje je organizirala Priština, čemu se Beograd sustavno protivi, uz tvrdnju da Kosovo nije međunarodno priznata država.

Raspravljalo se i o mjestu sjedišta Stalnog tajništva PS SEECP-a, ponovljene su teze i argumentacije Ankare i Sofije o tom pitanju, uz iskazanu želju Prištine da se raspravlja i o njihovom prijedlogu. Zaključilo se da se da se u ovom trenutku ne može doći do rješenja tog važnog pitanja za uspješnije funkcioniranje PS SEECP-a, te da je potrebno nastaviti dijalog s ciljem postizanja kompromisnog rješenja.

Nakon usvajanja Završne deklaracije 8. Plenarne sjednice PS SEECP-a, Mustafa Sentop je zatvorio sjednicu, uz želje za uspjehom Atene tijekom predsjedanja PS SEECP-a u 2021./2022.