Ivan Jarnjak primio u nastupni posjet veleposlanika Islamske Republike Iran u Republici Hrvatskoj Mohsena Sharifa Khodaeija

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Ivan Jarnjak primio je u nastupni posjet veleposlanika Islamske Republike Iran u Republici Hrvatskoj Mohsena Sharifa Khodaeija.

Potpredsjednik Jarnjak zaželio je iranskom veleposlaniku dobrodošlicu u Hrvatski sabor i obnašanje uspješnog mandata u Hrvatskoj. Istaknuo je da su odnosi između Hrvatske i Irana neprestano u blagom usponu od samostalnosti Hrvatske pa do današnjih dana, što Hrvatska cijeni i poštuje. "Dobre političke odnose sada treba pretočiti u dobre gospodarske odnose i vidjeti koje su to dodirne točke od kojih jedni i drugi možemo imati koristi", rekao je potpredsjednik Jarnjak. 

Obostrano je ocijenjeno da su politički odnosi Hrvatske i Irana dobri i bez otvorenih pitanja, kulturni su odnosi tradicionalno odlični, a gospodarska suradnja nije na željenoj razini i potrebni su dodatni napori da se ekonomski odnosi općenito razviju. 

Iranski veleposlanik naglasio je da Islamska Republika Iran svoje veleposlanstvo u Hrvatskoj ima već 18 godina, a on je peti iranski veleposlanik. Iran je među prvim zemljama priznao neovisnost Republike Hrvatske i od tada se odnosi stalno razvijaju. Iran prepoznaje brojne mogućnosti za suradnju s Hrvatskom, istaknuo je veleposlanik, izdvojivši kao najperspektivnija područja od obostranog interesa: brodogradnju, duhansku industriju, energetiku, naftu i plin. Dodao je da je Iran sa svojih 70 milijuna stanovnika veliki tržišni izazov za investiranje, a kapaciteti za razvijanje suradnje nedovoljno su iskorišteni. Podsjetio je da je Iran drugi na svijetu u proizvodnji nafte i plina. 

U razgovoru je zajednički istaknuta važnost njegovanja međuparlamentarne suradnje, poticanjem razmjena posjeta parlamentaraca, grupa prijateljstava i srodnih parlamentarnih odbora. "Sigurno je da parlamentarne delegacije i posjeti mogu pridonijeti još boljoj suradnji s Iranom", rekao je potpredsjednik Jarnjak. Razgovaralo se i o budućem službenom posjetu predsjednika iranskog parlamenta Ali Larijanija Hrvatskoj i Hrvatskome saboru, na poziv predsjednika Hrvatskoga sabora, koji bi se trebao realizirati u bliskoj budućnosti i čiji posjet zasigurno još više može poboljšati odnose između Hrvatske i Irana.

Autor: Služba za odnose s javnošću