Ivan Jarnjak primio načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Slovačke Republike

Zagreb - Predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskoga sabora Ivan Jarnjak primio je u službeni posjet načelnika Glavnoga stožera Oružanih snaga Slovačke Republike, general-pukovnika L'ubomira Bulika.

Ivan Jarnjak rekao je da Hrvatska i Slovačka imaju izuzetno dobre odnose i da Hrvatska Slovačku doživljava kao istinskog prijatelja i streteškog partnera u zajedničkoj europskoj budućnosti. Istaknuo je da su hrvatski strateški vanjskopolitički ciljevi ulazak u EU i NATO savez. U reorganizaciji svojih oružanih snaga Hrvatska je slijedila i slijedi standarde NATO-a i u ovom trenutku po stupnju spremnosti, obučenosti i organiziranosti oružanih snaga, spremna je za ulazak u taj vojni savez, ustvrdio je Jarnjak. Rekao je da Odbor za unutanju politiku i nacionalnu sigurnost nadzire zakonitost rada svih sigurnosnih službi u Hrvatskoj i matični je saborski odbor za teme unutarnjih poslova i obrane kada je riječ o donošenju strateških dokumenata u Hrvatskom saboru. Naglasio je da je specifičnost hrvatskih oružanih snaga i čitavog sigurnosnog sustava u tome što je nastao i razvijao se u vrijeme Domovinskog rata. Zaključio je da Hrvatski sabor daje punu potporu Vladi Republike Hrvatske i Ministarstvu obrane u reformi i reorganizaciji Oružanih snaga Republike Hrvatske. 

General-pukovnik L'ubomir Bulik rekao je da je Hrvatska učinila kvalitetnu reformu oružanih snaga, a po svojoj strukturi ministarstva obrane Slovačke i Hrvatske su vrlo slična. Naglasio je važnost parlamentarne potpore reformi oružanih snaga, kao i stabilnosti proračuna. Konstatirao je da bilateralna suradnja Slovačke i Hrvatske na ovom području u potpunosti slijedi zacrtani plan. Slovačka će od 1. siječnja 2006. godine imati profesionalnu vojsku, a važnu ulogu pritom ima logistika čija je zadaća pronaći način kojim će se zamijeniti uloga ročnika, a razviti profesionalni vojnik i dočasnik.