Ivan Ćelić primio izaslanstvo Kosovsko-hrvatske međuparlamentarne skupine prijateljstva

Zagreb - Voditelj Hrvatsko-kosovske međuparlamentarne skupine prijateljstva Ivan Ćelić primio je u srijedu voditelja Kosovsko-hrvatske međuparlamentarne skupine prijateljstva Skupštine Kosova Avdullaha Hotija te članice Skupine Mexhide Mjaku-Topalli i Teutu Haxhiu. Na sastanku je sudjelovao i predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević.

U uvodnom dijelu sastanka zastupnik Ćelić govorio je o dosadašnjim aktivnostima Hrvatsko-kosovske međuparlamentarne skupine prijateljstva s posebnim osvrtom na prošlogodišnji službeni posjeti izaslanstva Skupine prijateljstva Skupštini Kosova. Voditelj Kosovsko-hrvatske međuparlamentarne skupine prijateljstva Avdullah Hoti predstavio je plan i program rada skupine prijateljstva za razdoblje do kraja mandata ovog saziva Skupštine Kosova, a članice Skupine Mjaku-Topalli i Haxhiu sudionicima sastanka prenijele su iskustva rada matičnih parlamentarnih odbora kojima pripadaju. Tom su prilikom istaknule osobiti utjecaj zakonodavnih rješenja Hrvatske u oblikovanju parlamentarne prakse i izgradnji državnih institucija Kosova. Članovi izaslanstva izrazili su nadu da će se međuparlamentarna suradnja između dvaju parlamenata još više produbiti kroz intenziviranje i izmjenu iskustava različitih radnih tijela dvaju parlamenata.

Zastupnik Milošević je iskazao predanost hrvatske državne politike u potpori pristupanja Kosova euroatlantskim integracijama i izrazio nadu za nadogradnjom tradicionalno prijateljskih i partnerskih odnosa dviju država u područjima trgovinske i robne razmjene, poduzetništva, razvoju tehnologije i inovacija te izgradnje komunikacijske infrastrukture.

Voditelj Kosovsko-hrvatske međuparlamentarne skupine prijateljstva Hoti ukazao je na gospodarske potencijale povezivanja pojedinih jedinica lokalne samouprave dviju država, ali i na daljnji nastavak procesa implementiranja europskih kriterija pri čemu, kako je naglasio, pregovaračka iskustva Hrvatske predstavljaju nezaobilazan primjer i model.

U zaključnom dijelu zastupnik Ćelić je naglasio kako je ovaj susret u Hrvatskome saboru potvrda dosadašnje izvrsne suradnje između dviju skupina prijateljstva te najavio operacionalizaciju novih zajedničkih projekata kao i dinamiku buduće međuparlamentarne suradnje.