Ivan Ćelić i Natalija Martinčević sudjelovali na Parlamentarnom sastanku ususret COP-u 26

Rim – Članovi Izaslanstva Hrvatskog sabora pri Interparlamentarnoj uniji Ivan Ćelić i Natalija Martinčević sudjelovali su 8. i 9. listopada na Parlamentarnom sastanku ususret COP-u 26 (Konferencija o klimatskim promjenama UN-a) koji se održao u Rimu u suorganizaciji IPU-a, talijanskog parlamenta i Britanske grupe pri IPU-u.

Na sastanku su razmatrana pitanja klimatskih promjena te su parlamentarci iz više od 70 zemalja svijeta iznosili svoja iskustva u borbi protiv ovog velikog izazova za današnji svijet. Sastanak je priprema za glavni parlamentarni sastanak u sklopu COP-a 26 koji će se održati u Glasgowu početkom studenoga. 

Parlamentarci su upozorili da za smanjivanje emisija stakleničkih plinova i za borbu protiv globalnog zagrijavanja nije preostalo puno vremena. Pozvali su i vlade da učine dodatni napor u tom smjeru da bi se količina emisija i zagađenja svela na parametre zacrtane u Pariškom sporazumu. Posebno su u tom smislu pozvane djelovati vlade razvijenih zemalja svijeta s obzirom na to da na njih otpada najveći dio emisija.

Član hrvatskoga izaslanstva dr. Ivan Ćelić u svom je obraćanju naglasio da gospodarski napredak ne mora nužno značiti uništavanje okoliša te da pandemija može biti i prilika za novi početak kada su u pitanju zelene tehnologije.

Sudionike parlamentarnog sastanka primio je u audijenciju i Papa Franjo te pozvao parlamentarce da za zaštitu planeta, našeg zajedničkog doma, učine dodatne napore za istinsku promjenu smjera. Papa Franjo je posebno naglasio da čovječanstvo ima načina kako učiniti promjenu.