Interparlamentarna unija održala parlamentarnu raspravu u Ujedinjenim narodim

New York - Pod predsjedanjem predsjednika Interparlamentarne unije Peira Ferdinada Casinija održana je redovita Parlamentarna rasprava za 2005. godinu u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku. Rasprava je održana od 31. listopada do 1. studenoga. 

Svake godine, tijekom jesenskog zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda, Interparlamentarna unija organizira parlamentarnu raspravu na kojoj članovi parlamenata imaju priliku razmijeniti stajališta i postavljati pitanja službenicima Ujedinjenih naroda, predstavnicima diplomatske zajednice Ujedinjenih naroda, kao i vodećim akademicima. Ovogodišnji je sastanak održan pod nazivom "Zajednička odgovornost za snažnije Ujedinjene narode kako bi se suočili s izazovima 21. stoljeća", a članovima parlamenata, naročito onima koji djeluju u odborima za vanjsku politiku, nacionalnu sigurnost i međunarodni razvoj, ponudio je priliku dobiti nezavisne upute o trenutnim raspravama u Ujedinjenim narodima. 

Suradnja Interparlamentarne unije i Ujedinjenih naroda putem parlamentarnih rasprava najprije je bila zamišljena kao koordinirajuća sjednica različitih tema. No posljednjih se nekoliko godina razvila u nezavisnu i interaktivnu raspravu o glavnim međunarodnim pitanjima. Rasprave imaju dva glavna cilja – pomoći parlamentarcima da bolje razumiju proces donošenja odluka u Ujedinjenim narodima i informirati ih o tekućim pitanjima koja raspravljaju Ujedinjeni narodi.
 

Autor: HS/IPU