Hrvoje Šimić održao sastanak s veleposlanikom Irske Ruaidhrijem Dowlingom

Zagreb - Voditelj Hrvatsko-irske međuparlamantarne skupine prijateljstva Hrvoje Šimić održao je sastanak s veleposlanikom Irske Ruaidhrijem Dowlingom na kojem su potvrđeni odlični i prijateljski odnosi dviju država.

Zastupnik Šimić istaknuo je kako Hrvatska i Irska dijele mnoge sličnosti poput zemljopisne veličine, broja stanovnika, povijesti, ali i izazova iseljavanja stanovništva, kako u prošlosti tako i danas. Dodao je kako je most koji povezuje dvije države i značajan broj Hrvata koji je iselio u Irsku i doprinosi irskom gospodarstvu.

– Iskreno se nadamo da će se dio Hrvata vratiti iz Irske obogaćeni novim iskustvima, znanjima i poslovnim kontaktima te pridonijeti razvoju hrvatskog gospodarstva, rekao je Šimić.

Upoznao je veleposlanika o svom angažmanu u Općoj županijskoj bolnici Našice koja obnaša funkciju sekundarnog COVID centra Osječko-baranjske županije te izrazio nadu da će se cijepljenjem pandemija staviti pod nadzor kako bi se ljudi mogli vratiti normalnom životu.

Veleposlanik Dowling iskazao je žaljenje što suradnja dvaju parlamenata u vrijeme pandemije nije bila intenzivna, no dodao kako se nada da će se ove godine ukazati prilika za čvršće povezivanje irskih i hrvatskih parlamentaraca.

Napomenuo je kako bi volio da se ponovo pokrene inicijativa za proglašenjem jedne zagrebačke ulice imenom irskog vojskovođe Lavala Nugenta koji je veliki dio života proveo u Hrvatskoj te dao značajan obol političkom, povijesnom i kulturnom životu Hrvatske 19. stoljeća.

Voditelj Skupine Šimić pozvao je veleposlanika u posjet Slavoniji te kao potpredsjednik Rukometnog kluba Nexe iz Našica izrazio nadu u jačanje sportske suradnje Hrvatske i Irske.

Sugovornici su se složili kako Hrvatska i Irska imaju mnoge zajedničke interese kao članice Europske unije te iskazali želju za tješnju suradnju i u europskim pitanjima.