Hajduković u Splitu: Promicati jaču gospodarsku suradnju s Alžirom

Split – Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković sudjelovao je u utorak, na poziv veleposlanika Narodne Demokratske Republike Alžir u Hrvatskoj Mokhtara Aminea Khelifa i zapovjednika broda potpukovnika Zoubira Khaouanija, na prijemu povodom posjete školskog broda Alžirskih pomorskih snaga "El-Mellah" luci Split. 

Jedrenjak "El-Mellah", koji je je u Split pristao na tri dana tijekom plovidbe s pitomcima alžirskih pomorskih snaga po Mediteranu, jedan je od najvećih školskih jedrenjaka na svijetu, a sagrađen u Poljskoj, u brodogradilištu u Gdanjsku. 

Ovaj susret u Splitu, kako je između ostalog istaknuto, bio je i dobra prilika za nastavak odličnih odnosa i suradnju između Hrvatske i Alžira, a tijekom susreta, obostrano je istaknuta potreba intenziviranja odnosa, posebice onih gospodarskih. Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković zahvalio je na pozivu te istaknuo kako su bilateralni odnosi Hrvatske i Alžira oduvijek bili dobri, ali da isto tako treba raditi na njihovom jačanju.

– Prema zadnjim podacima Državnog zavoda za statistiku, ukupna robna razmjena dviju zemalja za jedanaest mjeseci 2020. godine iznosila je 37,6 milijuna američkih dolara, što je porast od čak 175 posto, a veći dio se odnosi na rast hrvatskog izvoza u Alžir od čak 297 posto, rekao je Hajduković i dodao kako je ovo poticaj za planiranje budućih aktivnosti koje će dati dodatni impuls proširenju suradnje dviju država.