Hajduković u Namuru istaknuo važnost proširenja kao prioritet Europske unije

Namur, Belgija – Predsjednik saborskog  Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković sudjelovao je u nedjelju i ponedjeljak na sastanku predsjednika Konferencije odbora za poslove unije parlamenata Europske unije (COSAC), koji se u okviru belgijskog predsjedanja Vijećem Europske unije održava u Namuru.

Sudionicima su se uvodno obratili predsjednica Zastupničkog doma Federalnog parlamenta Belgije Eliane Tillieux i potpredsjednik parlamentarnog Odbora za europske poslove Gaëtan Van Goidsenhoven, predstavljajući ciljeve belgijskog predsjedanja, a što ujedno bila i prva tema o kojoj se raspravljalo na sastanku.

Nazočnima se obratila i ministrica vanjskih i europskih poslova Hadja Lahbib naglašavajući važnost parlamentarne dimenzije, osobito u svjetlu predstojećih izbora za Europski parlament.

Predsjednik saborskog Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković u svom je izlaganju kao prioritet naglasio proširenje Europske unije. –Moram naglasiti da je potreban dijalog država članica EU i država koje žele biti dijelom europske obitelji. Oni nas trebaju, a pogotovo Ukrajina koja se trenutno nalazi na raskrižju i treba našu jaču podršku kada je u pitanju obrana, rekao je Hajduković i pozvao na efikasnije pregovore u tom pogledu.

Dodatna tema za raspravu o proširenju EU potaknula je zastupnike na podršku zemljama kandidatkinjama te je i Hajduković podržao sve države Zapadnog Balkana kao i Ukrajinu, Gruziju i Moldovu na putu prema EU, naglasivši kako se EU pritom treba držati unaprijed definiranih kriterija i ne mijenjati pravila za ulazak u Europsku uniju. –Smatram da proces proširenja nije gotov dok god sve države, koje to žele biti, ne postanu dijelom europske obitelji. Nije pitanje hoće li to biti, nego kada će to postati, kazao je Hajduković u sklopu završne teme na sastanku predsjednika  Konferencije odbora za poslove unije parlamenata Europske unije (COSAC). Idući sastanak planiran je u ožujku ove godine u Bruxellesu.