Hajduković u Madridu naglasio važnost proširenja Europske unije

Madrid - Predsjednik Odbora za europske poslove Hrvatskoga sabora Domagoj Hajduković sudjeluje na sastanku predsjednika konferencije odbora za poslove Unije parlamenata Europske unije (COSAC) koji se održava u Madridu u okviru parlamentarne dimenzije španjolskog predsjedanja. 

Na početku sudionicima su se obratili predsjednik Senata Španjolske Pedro Rollán Ojeda i ministar zadužen za Europsku uniju José Manuel Albares Bueno  koji su govorili o prioritetima španjolskoga predsjedanja. 

Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković istaknuo je važnost proširenja na države koje žele biti dio europske obitelji. -Ne možemo govoriti o budućnosti Europske unije ako ne uključimo proširenje. Uvijek govorim da to treba biti jedan od prioriteta ukoliko želimo europsku stabilnost i snagu, rekao je Hajduković.

Tema o kojoj su zastupnici parlamenata Europske unije govorili bila je i budućnost Ukrajine, o kojoj je posebno u svojem uvodnom obraćanju govorila  predsjednica Odbora za integraciju Ukrajine u Europsku uniju Ivanna Klympush-Tsintsadze.

Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković naglasio je da će Ukrajina pobijediti u ovom ratu, ali da je potrebna daljnja pomoć Ukrajini kako bi razvila mehanizme snažnije integracije u Europsku uniju. 

Na posljednjoj temi COSAC-a razgovaralo se o trenutnim pitanjima vezanima uz Europsku unije gdje je Hajduković još jednom naglasio važnost proširenja, ali i na potrebu primjene istih pravila za sve države kandidatkinje kao i potencijalne kandidatkinje.

- Ne smijemo zaboraviti ni suradnju Europske unije s državama članicama ASEAN-a kao što je Indonezija i ostale države, ali i s Indijom, Australijom i Kanadom. Tu su posebno važni trgovinski sporazumi kojima je cilj ubrzati gospodarstvo i stvoriti nova radna mjesta, rekao je Hajduković. Idući sastanak predsjednika i članova Odbora za europske poslove Europske unije, COSAC, održati će se od 26. do 28. studenoga 2023. godine u Madridu.

Hajduković se tijekom sudjelovanja na COSACu sastao i s veleposlanicom Hrvatske u Španjolskoj Nives Malenicom.