Hajduković sudjelovao na konferenciji o azilu, migracijama i funkcioniranju schengenskog područja

Zagreb – Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković sudjelovao je u petak na videokonferenciji o azilu, migracijama i funkcioniranju schengenskog prostora, koju je organizirao Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj prigodom rasprave koja će se o ovim temama voditi na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu idući tjedan.

Na konferenciji su govorili zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler, državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova Terezija Gras te profesorica na Pravnom fakultetu u Zagrebu i vanjska članica Odbora za europske poslove Iris Goldner Lang. Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković u svojoj intervenciji se osvrnuo na pitanje ostvarivanja članstva Hrvatske u schengenskom prostoru, rekavši kako je prvenstveno riječ o političkom pitanju, koje je u tom smislu posebno, s obzirom na to da je Hrvatska zadovoljila sve infrastrukturne i ostale uvjete, a što je Europska komisija utvrdila još u listopadu 2019. godine. Govoreći o migracijama, posebno je naglasio važnost integracije tražitelja azila u Hrvatskoj i isticanja primjera dobre prakse.

Uoči rasprave u Europskom parlamentu o odlukama o uspostavi dvaju fondova namijenjenih pomoći u upravljanju migracijskim procesima i integracijskim politikama: Fondu za azil, migracije i integraciju, te Fondu za integrirano upravljanje granicama, rečeno je kako je Odbor za europske poslove o ovim temama već raspravljao ranije ovoga tjedna na zajedničkoj sjednici s Odborom za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost održanoj sklopu obilježavanja Dana EU fondova u Hrvatskome saboru.