Hajduković: Sjeverna Makedonija može računati na podršku Hrvatske u pregovaračkom procesu s EU-om

Zagreb – Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković sastao se u utorak s ministrom vanjskih poslova Republike Sjeverne Makedonije Bujarom Osmanijem. Razgovaralo se o pripremama za otvaranje pregovora s Europskom unijom, europskom putu Sjeverne Makedonije te bilateralnim odnosima dviju država.

Sugovornici su se složili kako se dobri i prijateljski odnosi Hrvatske i Sjeverne Makedonije ogledaju u čestim i sadržajnim posjetima na svim razinama te izrazili uvjerenje kako će se dobar dijalog i suradnja nastaviti i dalje. – Kad otvorimo pregovore, nadamo se krajem godine, sigurno ćemo trebati vašu stručnu pomoć i nadamo se da će vaši stručnjaci pružiti potporu našim pregovaračima, rekao je Osmani.

Hajduković je potvrdio potporu Sjevernoj Makedoniji na europskom putu te naglasio kako je proširenje važno ne samo za sve države jugoistoka Europe već i za cijelu Uniju. – Samo tako možemo osigurati mir i stabilnost ovog područja i zaštiti granice Europske unije, istaknuo je Hajduković.

Kad je riječ o pružanju pomoći i transferu znanja i iskustava iz razdoblja pregovora, Hajduković je rekao kako Hrvatska stoji na raspolaganju za svaku sadržajnu pomoć kako u provedbi potrebnih reformi tako i u tehničkom smislu u uspostavi pregovaračke strukture. Naglasio je i kako smatra važnim da se države kandidatkinje uključe u rad Konferencije o budućnosti Europske unije te izrazio nadu da će se i njihovi stavovi i razmišljanja uzeti u obzir pri donošenju odluka o promjenama koje su nužne za daljnje funkcioniranje EU-a.

Osmani je istaknuo važnost parlamentarne suradnje i razmjene iskustava među radnim tijelima dvaju parlamenata posebice u razdoblju nakon otvaranja pregovora o članstvu Sjeverne Makedonije u EU te naglasio kako im upravo Hrvatska u teškim trenucima na putu u EU pruža pozitivan primjer i perspektivu budućeg članstva.

Hajduković i Osmani su u nastavku susreta razgovarali o gospodarskim odnosima i ulaganjima te rekli kako se nadaju da će skori gospodarski forum Hrvatska - Sjeverna Makedonija dodatno osnažiti gospodarske aktivnosti dviju država.