Hajduković se u Rabatu sastao s marokanskim parlamentarnim i vladinim dužnosnicima

Rabat – Nakon što je sudjelovao na konferenciji “Žene u politici: kako napredovati prema jednakosti” u organizaciji Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković se u utorak na odvojenim sastancima susreo s predsjednikom Odbora za vanjske poslove, nacionalnu obranu, islamska pitanja i Marokance u inozemstvu Zastupničkog doma marokanskog parlamenta Youssefom Gharbijem i generalnim direktorom za bilateralne odnose u marokanskom Ministarstvu vanjskih poslova, afričke suradnje i Marokance u inozemstvu Fouadom Yazoughom.

Domagoj Hajduković i Youssef Gharbi potvrdili su odlične bilateralne odnose Republike Hrvatske i Kraljevine Maroko, prilikom čega je Gharbif zahvalio Hrvatskoj na podršci koju pruža Maroku u okviru Europske unije u vezi mirnog, održivog i dugoročnog rješenja pitanja Zapadne Sahare. Sugovornici su se složili kako bi bilo dobro intenzivirati parlamentarnu suradnju, kroz češće kontakte i parlamentarne razmjene.

I na sastanku s Fouadom Yazoughom sugovornici su se složili u ocjeni da su bilateralni odnosi Hrvatske i Maroka i više nego dobri i prijateljski, ali i da se ne koriste svi potencijale istih. Hajduković je istaknuo kako je stabilnost Maroka važna za stabilnost regije, te da vidi potencijal u dodatnoj suradnji na području poljoprivrede, turizma, transfera tehnologija i obrane. Yazough je potvrdio predanost marokanske strane na jačanju bilateralnih odnosa s Hrvatskom na svim razinama kao i na suradnju s Europskom unijom.

Posjet Maroku Domagoj Hajduković, koji je također i voditelj Hrvatsko-marokanske međuparlamentarne skupine prijateljstva u Hrvatskom saboru, zaključit će u srijedu sastankom s potpredsjednicom Odbora za vanjske poslove, granice, nacionalnu obranu i okupirana područja Fatimom Ezzahrom Elyahyaoui i s predsjednicom Međuparlamentarne skupine prijateljstva Maroko - Hrvatska Savjetodavnog vijeća marokanskog parlamenta Najat Goumir.