Hajduković se sastao s voditeljicom Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj Simeonovom Staničić

Zagreb - Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković održao je u petak sastanak s voditeljicom Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj Violetom Simeonovom Staničić. Razgovarali su o budućoj suradnji Odbora i Ureda Europskog parlamenta te nadolazećim aktivnostima.

Predsjednik Odbora za europske poslove istaknuo je važnost osnaživanja veze Europskog parlamenta i Hrvatskoga sabora na više razina te istaknuo namjeru pozivanja hrvatskih eurozastupnika na sjednice Odbora kao i  organizaciju zajedničkih aktivnosti. – Želimo da nam eurozastupnici prenesu i izlože fokuse rada u Europskom parlamentu i Odborima u kojima djeluju, rekao je Hajduković. Naglasio je i posebnu važnost uključivanje nacionalnih parlamenata u rad Konferencije o budućnosti Europe i njihovog doprinosa raspravi o reformama nužnim za daljnje funkcioniranje Unije.

Simeonova Staničić se složila s važnošću uključivanja nacionalnih parlamenata u raspravu o prioritetima EU-a, demokratskim procesima i institucionalnim pitanjima, s posebnim naglaskom na načine izbora i donošenje odluka u EU. – Preporuka je Europskog parlamenta da kroz Urede u državama članicama i u suradnji s nacionalnim parlamentima otvorimo dijalog s građanima i u tom smislu Europski parlament, Hrvatski sabor i predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj trebaju zajedno djelovati, istaknula je Simeonova Staničić.

U nastavku sastanka razgovaralo se o suradnji Odbora i Ureda EP-a u postojećim projektima kao što su „Euroscola“, godišnji program Europskog parlamenta kroz koji srednjoškolci na praktičan način uče o europskim pitanjima, „Škola ambasador Europskog parlamenta“ čiji je cilj podići razinu informiranosti mladih o EU kao i svijest o zajedničkim europskim vrijednostima i pravima koja imaju kao europski građani, ali i brojnim drugima koje u Hrvatskoj provodi Ured Europskog parlamenta.