Hajduković se sastao s veleposlanikom Irske u Hrvatskoj Dowlingom

Zagreb – Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković održao je u četvrtak sastanak s veleposlanikom Irske u Hrvatskoj Ruaidhrijem Dowlingom s kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima te razmijenio stajališta o Brexitu.

Govoreći o parlamentarnim aktivnostima u razdoblju pandemije uzrokovane koronavirusom sugovornici su istaknuli kako, iako postoje stanovita ograničenja i izazovi koji proizlaze iz epidemioloških mjera, parlamenti obiju država provode svoje zakonodavne aktivnosti. U tom kontekst spomenuli su nastavak parlamentarne suradnje kroz rad odbora, ali i međuparlamentarne skupine prijateljstava, a kad se za to steknu uvjeti i međusobne posjete parlamentarnih delegacija. 

Veleposlanik Irske istaknuo je kako Irska i Hrvatska uspješno surađuju na bilateralnom planu, ali i kao članice Europske unije, a predsjednik Odbora za europske poslove je naglasio kako dvije države povezuje puno tema od zajedničkog interesa kao i određene slične povijesne okolnosti. – Irska podrška Hrvatskoj nam je vrlo važna, posebno kad se govori o našem ulasku u eurozonu i područje Schengena, a povezuje nas i velika hrvatska zajednica u Irskoj kao i  Irci nastanjeni u Hrvatskoj, rekao je Hajduković. 

Razgovarajući o utjecaju Brexita na Europsku uniju i njezine članice, posebno na Irsku, Dowling je rekao kako je zadovoljan da je na samom kraju ipak postignut dogovor s Velikom Britanijom o budućim odnosima s EU te posebno naglasio kako je potrebno zadržati dobre odnose. – Važno je što je postignut dogovor oko Sporazuma o povlačenju, ali i Protokolu o Irskoj/sjevernoj Irskoj, istaknuo je Dowling te rekao kako smatra da će promjena u odnosima, pa i problema sigurno biti. Rekao je kako će trebati duži period prilagodbe novoj situaciji, posebice kad je u pitanju izvoz i uvoz roba. 

U nastavku susreta sugovornici su se dotaknuli teme proširenja Europske unije i složili se kako ta tema treba kontinuirano biti prisutna na agendi Unije te tako slati poruku podrške državama jugoistoka Europe na njihovom putu prema članstvu. Zaključili su kako, kad je riječ o proširenju EU-a, Irska i Hrvatske imaju stav da podupiru i zalažu se za daljnji proces proširenja. Hajduković i Downing izrazili su nadu kako ćemo se uskoro vratiti normalnom životu u kojem će se biti prostora za razgovore o proslavama Dana svetog Patrika i tradicionalnog festivala Bloomsday-dana Jamesa Joycea.