Hajduković razgovarao s predsjednicom Odbora za europske poslove litavskog Seimasa Morkunaite-Mikuleniene

Zagreb - Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković održao je u srijedu videokonferencijski sastanak s predsjednicom Odbora za europske poslove litavskog Seimasa Radvile Morkunaite-Mikuleniene.

Sugovornici su potvrdili odlične odnose dviju država te naglasili potrebu jačeg povezivanja dvaju parlamenata. Osim o bilateralnim odnosima razgovarali su o suradnju unutar EU-a, proširenju, iskustvu izgradnje LNG terminala te Konferenciji o budućnosti Europe.

- Mnoge su nam opcije za suradnju otvorene, neke već i koristimo, kroz COSAC format, no moramo ojačati bilateralnu suradnju na razini radnih tijela i skupina prijateljstava u parlamentima, rekao je Hajduković i dodao kako je poziv za posjet članova Odbora za europske poslove litavskog Seimasa Hrvatskome saboru otvoren te da se nada da će, kad to epidemiološke mjere dozvole, do njega i doći.

Istaknuo je kako postoje mnoge teme od zajedničkog interesa te da Hrvatska i Litva dijele zajedničke stavove unutar EU kao što je primjerice interes za zajedničkom energetskom strategijom Unije. – Zanimaju nas iskustva Litve s LNG terminalom te koliko je on, osim što osigurava energetsku neovisnost i sigurnost financijski isplativ, rekao je Hajduković.

Predsjednica Odbora za europske poslove litavskog Seimasa istaknula je kako je LNG terminal najuspješniji infrastrukturni projekt u zadnjih desetak godina te kako je njegov glavni cilj energetska neovisnost i neprekidna opskrba energijom. – Zajednička  energetska strategija EU-a trebala bi osigurati dostupnost izvora energije za sve članice, rekla je Morkunaite-Mikuleniene.

Govoreći o proširenju Unije istaknula je kako je očita nužnost proširenja na države jugoistoka Europe kako bi se osigurala stabilnost cijelog područja te se složila s Hajdukovićem oko proširenja koje počiva na ispunjavanju kriterija.

Sugovornici su se također složili kako je potrebno izgraditi strukturu koja će osigurati da nacionalni parlamenti sudjeluju u razgovorima o budućnosti Europe te da se u rad Konferencije trebaju uključiti ili neposredno ili putem COSAC-a.

Hajduković je zahvalio na podršci i pomoći Litve potresom stradalim dijelovima Hrvatske te potpori ulasku u prostor Schengena i eurozonu te članstvu Hrvatske u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj.