Hajduković održao sastanak s voditeljem Predstavništva Europske komisije Zlatevom

Zagreb – Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković sastao se u petak s voditeljem Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognianom Zlatevom. Razgovor je bio posvećen naglascima govora predsjednice Europske komisije Ursule van der Leyen o stanju Unije, koji je prije dva dana održan na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta. Razgovaralo se i o modalitetima i sadržaju suradnje Odbora za europske poslove i Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

Kad je riječ o govoru van der Leyen i budućim smjernicama razvoja unije predsjednik Odbora za europske poslove ocijenio je važnim sve njezine sastavnice, posebice u trenutku kad se cijeli svijet suočava s pandemijom koronavirusa. – Uz sve što je van der Leyen navela u svom izlaganju posebno mi je drago da je govorila o zakonodavnom prijedlogu Komisije za stvaranje okvira za osiguranje minimalnih plaća, spremnosti Unije da stvori čvrsto partnerstvo s najbližim susjedima, posebice državama jugoistoka Europe te izražavanje europske solidarnosti u zaštiti prava na suverenitet Grčke i Cipra, naglasio je Hajduković.

Govoreći o budućnosti Unije sugovornici su se složili kako se samo daljnjim proširenjem na države jugoistoka Europe može trajno osigurati stabilnost cijele Europe. – Države Unije koje graniče s ovim dijelom kontinenta sigurno su posebno zainteresirane da se proširenje u skoroj budućnosti dogodi i da ono bude jamac sigurnosti i stabilnosti cijele EU, rekao je Zlatev.

U nastavku sastanka Hajduković i Zlatev razgovarali su o konkretnoj suradnju po pitanju europskih poslova te istaknuli važnost daljnjeg nastavka razmjene informacija između Odbora za europske poslove te drugih saborskih odbora s predstavništvom Europske komisije, Europskim parlamentom, europarlamentarcima kao nastavka dobre prakse posjeta povjerenika Hrvatskome saboru.