Hajduković održao sastanak s veleposlanikom Turske Hizlanom

Zagreb - Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković sastao se u petak s veleposlanikom Turske u Hrvatskoj Mustafom Babürom Hizlanom. Razgovaralo se o bilateralnim temama, aktualnostima u EU te jačanju gospodarske, kulturne i parlamentarne suradnje.

Sugovornici su se složili kako postoji vrlo dobra suradnja parlamenta dviju država, posebice odbora nadležnih za europsku i vanjsku politiku. Izrazili su zadovoljstvo dosadašnjim odnosima parlamentarnih skupina prijateljstva koje predstavljaju dobar način produbljivanja suradnje između država te otvaraju mogućnosti u velikom broju područja od zajedničkog interesa, od politike do kulture i gospodarstva.

Turski veleposlanik kratko se osvrnuo na zbivanja u neposrednom turskom susjedstvu te izložio stajališta o situaciji u istočnom  Sredozemlja i Južnom Kavkazu. U nastavku je govorio o europskoj perspektivi Turske te rekao kako je to i dalje strateški cilj bez obzira na trenutačne izazove odnosa Turske i EU-a. – Unija treba jedinstvo kako bi došlo do pomaka o našim odnosima, rekao je Hizlan. 

Predsjednik Odbora za europske poslove Hajduković rekao je kako vjeruje da će se dobra suradnja i parlamentarna razmjena nastaviti čim to dopuste okolnosti pandemije uzrokovane virusom COVID-19. Govoreći o odnosima Europske unije i Turske  istaknuo je kako smatra da će konferencija o budućnosti Europe donijeti neke nove modele donošenja odluka i institucionalne promjene te općenito razmišljanja o proširenju Unije. – Konferencija će u svoj rad uključiti širok krug zainteresiranih, od političara, parlamentaraca, socijalnih partnera, civilnog društva, akademsku zajednicu i građane, kako bi prikupili mišljenja i prijedloge za bolje funkcioniranje EU-a, rekao je Hajduković. Kad je riječ o rješavanju bilo kakvih konflikata Hajduković se založio za mirno i diplomatsko rješavanje uz dijalog između strana koje su sukobu. 

Nastavak razgovora bio je posvećen kulturnoj i gospodarskoj suradnji i oba su se sugovornika složila kako velike i značajne turske tvrtke pokazuju interes za ulaganje u Hrvatsku. Izrazili su i zadovoljstvo odličnom kulturnom suradnjom posebice  vrlo aktivnu ulogu Hrvatsko-turske udruge prijateljstva.