Hajduković održao sastanak s veleposlanikom Rumunjske Grigorieom

Zagreb – Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković sastao se u srijedu s veleposlanikom Rumunjske u Hrvatskoj Constantinom-Mihailom Grigorieom. Razgovaralo se o odnosima dviju država, kako političkim tako i gospodarskim, suradnjom unutar Europske unije te posebno o jačanju parlamentarne dimenzije suradnje Hrvatske i Rumunjske.

–  Dijelimo mnoge stavove kad je riječ o proširenju Unije i budućnosti Europe, dobro surađujemo s kolegama unutar formata COSAC, ali naša bilateralna parlamentarna razmjena, posebice kad je riječ o europskim poslovima, nije toliko intenzivna i smatram da ju moramo osnažiti, rekao je Hajduković. Dodao je kako se nada da će skori kraj pandemije omogućiti uzvratne posjete na razini radnih tijela, ali i razini predsjednika parlamenata.

Veleposlanik Rumunjske istaknuo je dobru suradnju dviju država s dosta dinamike na svim razinama, ali složio se kako treba posebnu pažnju posvetiti parlamentarnoj dimenziji. – Naše su države jako dobro surađivale u pripremama za predsjedanje Unijom kroz format predsjedateljske Trojke i slažem se da postoji prostor za nove korake u našoj suradnji, rekao je Gregorie te dodao kako su neke od važnijih zajedničkim tema proširenje Unije na države jugoistoka Europe te Konferencija o budućnosti Europe. – Svim državama članicama je u zajedničkom interesu da omogućimo bolji život u Uniji svim našim građanima te se aktivno uključimo u rad Konferencije o budućnosti Europe, zaključio je Grigorie. 

Hajduković i Grigorie su se složili kako je Unija pogođena pandemijom pokazala solidarnost, a države članice snagu zajedništva. Predsjednik Odbora za europske poslove posebno je zahvalio Rumunjskoj na podršci pruženoj potresom stradalim područjima.