Hajduković održao sastanak s glavnim pregovaračem Albanije s Europskom unijom Mazijem

Zagreb - Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković sastao se u srijedu s glavnim pregovaračem Albanije s Europskom unijom Zefom Mazijem. Glavna tema razgovora bila je suradnja dviju država u području europskih integracija s naglaskom na parlamentarnoj dimenziji te početku pregovora Albanije i Europske unije.

– Naši odnosi su odlični, a dobra baza za njihovo daljnje jačanje je Izjava o strateškom partnerstvu iz 2018. godine koja predstavlja osnovu za suradnju u mnogim područjima pa tako i onu u europskim poslovima, a Hrvatska je i dalje s vama spremna dijeliti iskustva i znanja o EU pregovorima, rekao je uvodno Hajduković. Dodao je kako je ključno nastaviti s reformama koje su nužne za članstvo u EU te izrazio nadu za skorim datumom prve međuvladine konferencije.

– Tek kad se otvore pregovori počinje pravi posao, a u toj fazi, kako sam već naglasio, Hrvatska može ponuditi političku, tehničku i sadržajnu pomoć u smislu stručnjaka koji mogu prenijeti svoja znanja iz procesa pregovora, naglasio je Hajduković. 

Glavni pregovarač Mazi zahvalio je Hrvatskoj na svoj dosadašnjoj pomoći kad je riječ o europskoj suradnji posebno istaknuvši važnost parlamentarne potpore. – U parlamentima se donose važne odluke i zato nam je prioritet komunikacija sa zastupnicima kako bi s nama podijelili iskustva pregovora, rekao je Mazi.

– Naša očekivanja oko određivanja datuma prve međuvladine konferencije su prilično visoka jer ćemo time dobiti važnu poruku, a s druge strane Unija će pokazati vjerodostojnost kad je u pitanju proces proširenja na države jugoistoka Europe, rako je Mazi. Dodao je kako je to važna strateška odluka kojom će se državama ovog područja omogućiti dodatna izgradnja demokratskih institucija, osnažiti njihovo gospodarstvo i infrastruktura, a Europska unija će, kako je rekao, proširenjem na jugoistok Europe postati još jači globalni igrač kako u političkom i gospodarskom, tako i u geostrateškom smislu.