Hajduković i Milošević sudjelovali na sastanku predsjednika COSAC-a

Zagreb - Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković i potpredsjednik Odbora Domagoj Ivan Milošević sudjelovali su u ponedjeljak na virtualnom sastanku predsjednika Odbora za poslove Unije parlamenata Europske unije (COSAC), održanom u okviru parlamentarne dimenzije portugalskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Sastankom je predsjedao predsjednik Odbora za Europske poslove portugalskog parlamenta Luís Capoulas Santos, uz uvodno obraćanje predsjednika parlamenta Eduarda Ferra Rodriguesa.

Rodrigues je istaknuo zajedničku snagu Europske Unije u nepredvidivim vremenima. -Uz mnoge promjene koje očekuju Europu u ovoj godini potrebno je očuvati demokraciju i odnose među državama članicama EU-a, kako bi 2021. godina bila prosperitetnija za sve članice Unije, rekao je.

Ministar vanjskih poslove Portugala Augusto Santos Silva predstavio je prioritete portugalskog predsjedanja Vijećem Europske unije, nakon čega je povjerenica Europske komisije za koheziju i reforme Elisa Ferreira govorila o oporavku i otpornosti Europske unije.

Predsjednik Odbora za europske poslove Hajduković pohvalio je ambiciozne prioritete portugalskog predsjedanja u izazovnim vremenima, osobito kada je riječ o zelenoj tranziciji i digitalizaciji. Zahvalio je na iskazanoj podršci Europske unije i suosjećanju izraženom prema potresom pogođenim područjima u Republici Hrvatskoj, naglasivši važnost zajedničkog europskog odgovora u takvim krizama, izazvanima prirodnim katastrofama, kao i pandemijom uzrokovanom koronavirusom. U svojem osvrtu na izlaganje povjerenice Ferreire, Hajduković je kazao kako snažna Europska unija, kao globalni akter, može biti jedino kohezivna Unija. Posebno je istaknuo zadovoljstvo kompromisnim rješenjem koje se tiče kohezije u novom Višegodišnjem financijskom okviru Europske unije, a čije donošenje i provedbu Odbor za europske poslove nastavlja pažljivo pratiti.

Sastankom predsjednika COSAC-a otvorena je parlamentarna dimenzija portugalskog predsjedanja, koja se, s obzirom na epidemiološke okolnosti, odvija gotovo u potpunosti videokonferencijskim putem. Jedini sastanak koji bi se trebao održati u Lisabonu je LXV. plenarni COSAC, planiran od 30. svibnja do 1. lipnja 2020.