Grčić i Kliman održali sastanak s potpredsjednicom Vlade i ministricom turizma Bugarske Nikolovom

Zagreb – Predsjednik Odbora za turizam Branko Grčić i potpredsjednik Odbora Anton Kliman održali su u četvrtak sastanak s potpredsjednicom Vlade i ministricom turizma Bugarske Mariyanom Nikolovom koja boravi u radnom posjetu Hrvatskoj.

Razgovori su bili usmjereni na bilateralnu suradnju dviju država, posebice u području turizma, održivosti turističkog sektora u svijetlu pandemije uzrokovane virusom COVID-19 kao i osnaživanju turizma donošenjem jedinstvenih zajedničkih mjera i načina djelovanja u slučaju sličnih kriza na razini cijele Europske unije.

Grčić je posebno naglasio kako je u situacijama poput ove kojoj svjedočimo važno imati dobru komunikaciju na razini cijele Unije i dogovoriti jasne protokole kojima bi se osigurala opstojnost turizma i u vremenima kriza. – Moramo se već sad  pripremiti kako bi u idućoj sezoni što uspješnije odgovorili na izazove i posljedice pandemije i usmjerili se na segmente turizma koji se mogu prilagoditi ovakvim situacijama, istaknuo je predsjednik Odbora za turizam. Ovogodišnje brojke i sezonu Grčić je ocijenio boljom od očekivane naglasivši kako je ona, uslijed djelomičnih zatvaranja određenih država, trenutno na malim brojkama. – U Hrvatskoj se pad najviše osjetio u avio destinacijama i malom broju putnika koji nam stižu s udaljenih tržišta dok su auto destinacije zabilježile dobre brojke, zaključio je Grčić.

Govoreći o zajedničkom nastupu svih država članica EU-a Kliman je rako kao je to ključno u ovom trenutku. – Ako ne bude jedinstvenog stava u pristupu zajedničkim mjerama za turizam može doći do posljedica ne samo u tom području gospodarstva već i u segmentima trgovine i poljoprivrede, istaknuo je Kliman. Dodao je i da se čim prije moraju uspostaviti sigurnosni protokoli za putovanja u državama članicama Unije i ponovno uspostaviti zračne linije jer, kako je naglasio, putovanja i sama mobilnost predstavljaju važan segment funkcioniranja EU-a.

Potpredsjednica bugarske Vlade i ministrica turizma Nikolova ukazala je još jednom na važnost zajedničkog pronalaska rješenja i djelovanja kako bi se umanjila šteta nastala uslijed usporavanja trgovinske i turističke razmjene uzrokovane korona krizom.  Složila se sa sugovornicima kako se zajedničkim pristupom i međusobnom suradnjom i međusobnom koordinacijom država članica Unije mogu eliminirati određene poteškoće koje priječe neometan transport i turizam. – Turizam je vječan i ne smijemo ga prekidati, a on ne smije ovisiti o zelenoj, narančastoj ili crvenoj zoni i za njegov izlazak iz krize potrebna su jedinstvena pravila, rekla je Nikolova. 

U okviru radnog posjeta Hrvatskoj Nikolova se susrela i s hrvatskom ministricom turizma i sporta Nikolinom Brnjac. Ministrice su potpisale Memorandum o razumijevanju između Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske i Ministarstva Republike Bugarske kao važan instrument za institucionalno jačanje suradnje u području turizma.