Gordana Sobol održala sastanak sa zastupnicama parlamenta Republike Kosovo

Zagreb - Predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol i druge članice Odbora održale su sastanak sa zastupnicama parlamenta Republike Kosovo.

Predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol uvodno je pozdravila gošće, izrazivši zadovoljstvo razvojem suradnje između dvaju parlamenata. Središnje teme razgovora bile su ravnopravnost spolova i sudjelovanje žena u političkom životu. Predstavljajući rad Odbora za ravnopravnost spolova, Gordana Sobol upoznala je goste s razvojem zakonskog okvira u RH koji pokriva ovu tematiku. Uz rad na zakonodavnom planu, posebno je istaknula i suradnju s nevladinim sektorom, organiziranje tematskih sjednica te međunarodni angažman članica i članova ovog saborskog Odbora. 

Zastupnice parlamenta Republike Kosovo predstavile su rad neformalne grupe žena koja djeluje u kosovskom parlamentu, a čiji je cilj jačanje uloge žena u politici. Zastupnice su razmijenile stajališta o ženskim kvotama na izbornim listama i u predstavničkim tijelima, složivši se da one imaju ograničen učinak dok se prisutnost žena u politici ne prihvati u čitavom društvu kao uobičajena praksa. Također je istaknuto da se ravnopravnost spolova još uvijek ne prepoznaje kao bitna problematika već se zakonske odredbe percipiraju kao preporuke. Posebno je skrenuta pozornost na potrebu jačanja uloge žena na lokalnoj razini. Zastupnice obaju parlamenata složile su se da je potrebno veće napore uložiti u provedbu već postojećih propisa. 

Zastupnica Vesna Škulić govorila je o dvostrukoj diskriminaciji žena invalida te o problemima s kojima se one susreću. Izdvojila je pozitivan primjer pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i pomake u integraciji osoba s invaliditetom u društvo. Na sastanku je bilo riječi i o programima za uključivanje djece s teškoćama u razvoju u obrazovni sustav RH. 

Zastupnica Mirjana Ferić-Vac predstavila je angažman zastupnica u međunarodnim organizacijama te se osvrnula na preostala otvorena pitanja iz područja politike ravnopravnosti spolova. Govoreći o Zakonu o radu koji je u pripremi, zastupnice parlamenta Republike Kosovo zanimala je regulativa rodiljnih i roditeljskih potpora u Republici Hrvatskoj, koju im je predstavila predsjednica Odbora Gordana Sobol.

Autor: Služba za odnose s javnošću