Gordan Jandroković upoznao njemačke novinare s procesom pristupanja Hrvatske EU

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio je novinare iz 12 njemačkih regionalnih tiskovnih i elektroničkih medija koji borave u studijskom posjetu Republici Hrvatskoj.

Predsjednik Odbora Gordan Jandroković upoznao je sugovornike s etapama hrvatskog približavanja EU – od stjecanja nezavisnosti i međunarodnog priznanja RH do samog otvaranja procesa pregovora o članstvu 3. listopada 2005., uz pojašnjenje razloga zbog kojih je dolazilo u osciliranju podrške hrvatske javnosti članstvu EU.

Gordan Jandroković upoznao je također sugovornike s detaljnim pregledom postignutog u ispunjavanju političkih i ekonomskih kriterija, prije svega s konkretnim programima i projektima vezanim za povratak izbjeglica i njihove imovine, reformom pravosuđa i privatizacijskim procesom. 

Zaključno, osvrnuo se na postignuto političko suglasje svih parlamentarnih stranaka o EU, kao vanjskom i unutarnjom političkom prioritetu, te je izvijestio o poduzetim mjerama na nacionalnoj razini za uspostavu i pripremu struktura za pregovore. Posebno se osvrnuo na ulogu i zadaću Nacionalnog odbora Hrvatskoga sabora.