Gordan Jandroković i Milorad Pupovac primili izaslanstvo Velikog odbora za europske poslove finskog parlamenta

Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju dr. sc. Milorad Pupovac primili su u radni posjet izaslanstvo Velikog odbora za europske poslove finskog parlamenta  predvođeno predsjednikom Odbora Jarijem Vilenom. 

Gordan Jandroković zahvalio je za potporu koju Finska iskazuje Hrvatskoj u njenim europskim nastojanjima, te na ponuđenoj pomoći u reformi državne administracije. Rekao je da je Hrvatska slijedila finski model i osnovala Nacionalni odbor za praćenje pregovora s EU, čija je uloga nadzirati pregovore koje će voditi hrvatska Vlada. 

Jari Vilen naglasio je da Finska snažno podržava hrvatsku težnju za članstvom u EU i nada se što bržem otvaranju pregovaračkog ciklusa, smatrajući da je Hrvatska učinila golem napredak. Ukazao je na važnost transparentnosti pregovora kako bi najšira javnost dobila potpune informacije o njegovom sadržaju i tijeku. Zanimao se za postotak podrške hrvatske javnosti za ulazak Hrvatske u EU i NATO. Jandroković je odgovorio da je trenutačni postotak podrške javnosti za pristup Hrvatske  EU oko 40-45 posto, što je najniže od vremena stjecanja neovisnosti. Jandroković ovakav stav javnosti objašnjava razočaranjem javnosti što pregovori nisu započeli prošle godine, nakon svih napora koje je Hrvatska poduzela u ispunjavanju postavljenih kriterija, osim jednog neriješenog slučaja u suradnji s Haaškim sudom, onog generala Gotovine. Smatra da bi otvaranjem pregovora ovaj negativni trend bio zaustavljen i krenuo u suprotnom smjeru - smjeru podrške i rasta popularnosti EU kod građana. 

Što se tiče podrške javnosti pristupu Hrvatske NATO-u, postotak podrške u ovom trenutku je nešto manji od ovoga za EU.  Jandroković je istaknuo da neulazak Hrvatske u NATO ne bi bio dobro primljen ni u hrvatskoj javnosti, a ni u zemljama jugoistične Europe. Ustvrdio je da i nadalje sve parlamentarne stranke podržavaju ulazak Hrvatske u EU i NATO i da na ovom planu postoji širok konsenzus svih respektabilnih političkih čimbenika. Napomenuo je da se unutarnje reforme, u prvom redu pravosuđa, državne administracije, obrazovnog sustava, zdravstva, poljoprivrede, moraju provesti neovisno o pregovorima s Europskom unijom. 

Predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju Milorad Pupovac rekao je da predstavnici manjina u hrvatskom društvu snažno podržavaju odluku hrvatske Vlade i premijera Ive Sanadera u vezi s budućnošću i pristupanjem Hrvatske EU. Preuzimanje europskih vrijednosti donosi pozitivne elemente u društvo, njegov razvoj, veću demokratičnost, zaštitu manjinskih prava i punu implementaciju manjinskih zakona, vladavinu prava, i multietničnost, multikulturalnost, itd. pa su svakako dobitak za društvo u cjelini. Pupovac je rekao kako Vlada provodi aktivnu politiku spram manjina, uvažavajući sva manjinska pitanja, a predstavnici manjina podržavaju unutarnje reforme koje provodi Vlada.