Goran Marić održao sastanak s članovima Odbora za proračun i Odbora za proračunski nadzor Europskog parlamenta

Zagreb - Predsjednik Odbora za financije i državni proračun Hrvatskoga sabora Goran Marić održao je sastanak s članovima Odbora za proračun i Odbora za proračunski nadzor Europskog parlamenta.

Predstavivši rad Odbora, predsjednik Odbora za financije i državni proračun Goran Marić izrazio je zadovoljstvo prilikom za razmjenu mišljenja i iskustava o gospodarskoj situaciji i metodologiji izlaska iz ekonomske krize. U svom uvodnom izlaganju Goran Marić upoznao je nazočne s mjerama hrvatske Vlade za izlazak iz krize, izrazivši uvjerenje da će one do kraja godine osigurati pozitivne makroekonomske pokazatelje. Izdvojivši porast industrijske proizvodnje, aktivizaciju gospodarstva i ograničavanje proračunskih rashoda kao pozitivne pokazatelje, zastupnik Marić upozorio je na strukturne probleme hrvatske ekonomije, prije svega nepovoljan omjer radnog i umirovljenog stanovništva.

Voditelj Izaslanstva, predsjednik Odbora za proračunski nadzor Europskog parlamenta Luigi de Magistris naglasio je da se Hrvatska nalazi u završnoj fazi pregovora za pristupanje, te upitao kako se hrvatsko gospodarstvo priprema za iznimno kompetitivno europsko tržište. Predsjednik Odbora za financije i državni proračun Hrvatskoga sabora Goran Marić odgovorio je da Hrvatska provodi brojne reforme kojima prilagođava gospodarstvo za nove uvjete. Također, dodao je, velika se pozornost pridodaje kvalitetnoj pripremi programa za povlačenje sredstava iz fondova EU. Odgovarajući na pitanja zastupnika EP-a, Goran Marić upoznao je goste sa strukturnim reformama u poljoprivredi, s pravnom zaštitom investitora te s projekcijama za razvoj turizma. Sugovornici su izdvojili potrebu nulte stope tolerancije prema korupciji, posebno u korištenju europskih fondova. Predsjednik Odbora Goran Marić dodao je da Hrvatska mnogo ulaže u razvoj ljudskih kapaciteta i koordinaciju institucija koje se bave ovom problematikom.

Na sastanku je bilo riječi i o suradnji parlamenta s Državnim uredom za reviziju koja je ocijenjena vrlo dobrom.

Autor: Služba za odnose s javnošću