Glavni odbor za gospodarstvo, infrastrukturu i energetiku Parlamentarne skupštine SEECP-a raspravljao o gospodarskim izazovima u zemljama jugoistočne Europe nakon pandemije

Zagreb - U nedjelju je videokonferencijskim putem održan sastanak Glavnog odbora za gospodarstvo, infrastrukturu i energetiku Parlamentarne skupštine SEECP-a za vrijeme turskoga predsjedanja (CiO). 

Na sastanku posvećenom gospodarskim izazovima i mogućnostima zemalja jugoistočne Europe nakon pandemije COVID-a 19, sudjelovali su predstavnici Ankare, Ljubljane, Prištine,  Podgorice, Sarajeva, Skoplja, Tirane, Ministarstva gospodarstva Republike Kosovo, Regionalnog savjeta za suradnju (RCC), Regionalnog tajništva za parlamentarnu suradnju (RSPC SEE), kosovsko-njemačke gospodarske komore (KDW) te Zagreba, odnosno ispred Izaslanstva Hrvatskoga sabora u PS SEECP-a, tajnik Izaslanstva Zdeslav Perković. 

Nakon uvodnih riječi Urana Ismailija, predsjedatelja Glavnog odbora za gospodarstvo, infrastrukturu i energetiku Parlamentarne skupštine SEECP-a, sudionicima sastanka se obratila Artane Rizvanolli, ministrica gospodarstva Republike Kosovo koja je izložila iskustva Prištine u funkcioniranju gospodarskog sustava tijekom pandemije te iznijela planove i projekte za snaženje gospodarstva Republike Kosova u budućnosti, nakon pandemije.

U raspravi koja je uslijedila Nora Hasani, direktorica kosovsko-njemačke gospodarske komore (KDW) održala je prezentaciju zasnovanu na istraživanju o gospodarskoj situaciji u zemljama JI Europe, a viši savjetnik za ekonomsku politiku u Vijeću za regionalnu suradnju (RCC) i koordinator za Strategiju 2030 JI Europe Umut Ergezer govorio je o održivom regionalnom gospodarskom razvoju u slijedećem desetljeću i ulozi parlamenata.

Predsjedatelj Uran Ismaili je na kraju sastanka predstavio tekst Izvješća i Rezolucije, uz napomenu da će se, u nedostatku kvoruma na Glavnom odboru, o spomenutim dokumentima izjašnjavati sudionici sjednice Stalnog odbora PS SEECP-a 14. lipnja 2021. u organizaciji Ankare.