Gari Cappelli sudjelovao na sastanku europskih odbora za vanjske poslove o politici proširenja EU nakon ruske invazije na Ukrajinu

Zagreb – U organizaciji Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta u ponedjeljak je održan Međuparlamentarni sastanak odbora za vanjske poslove država članica EU-a i Europskog parlamenta s temom politike proširenja EU nakon ruske invazije na Ukrajinu. Sastanak je održan u hibridnom formatu u Europskom parlamentu u Bruxellesu i videokonferencijskim putem. Na sastanku su sudjelovali i zastupnici parlamenata Ukrajine, Moldavije i Gruzije te zastupnici nacionalnih parlamenata zemalja zapadnog Balkana.

Sudionicima sastanka uvodno se obratio povjerenik za susjedstvo i proširenje EU Olivér Várhelyi koji se osvrnuo na nedavno dodijeljene kandidacijske statuse Ukrajini i Moldaviji rekavši kako državama kandidatkinjama za članstvo u Europskoj uniji predstoji ispunjenje takozvanih kopenhaških kriterija. Riječ je, prije svega, o političkim kriterijima, a od svake države aspirantice za članstvo očekuje se osiguranje demokracije i vladavine prava te zaštita ljudskih prava i manjina. Várhelyi je tom prigodom naglasio kako prioritet Europske unije i nadalje ostaju zemlje zapadnog Balkana, pružanjem podrške i pomoći te njihovim uključivanjem u mehanizme Europske unije za ublažavanje trenutačne krize. Dodao je kako Europska komisija predano radi na integraciji tog područja u mehanizam za sigurnost hrane i u zajednički sustav nabave plina. –S našim ekonomskim i investicijskim planom u vrijednosti 30 milijardi eura usredotočujemo se na jačanje gospodarstva regije, smanjenje ovisnosti o ugljikovodicima za održivu budućnost, izgradnju digitalnog gospodarstva za kibernetički sigurnu budućnost i pomažemo osigurati budućnost mladih na cijelom zapadnom Balkanu, istaknuo je Várhelyi.

U ime Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora sudionicima sastanka se obratio Gari Cappelli koji je pohvalio odluku EU o dodjeli statusa kandidatkinja Ukrajini i Moldaviji, a za što se Republika Hrvatska kroz institucije Europske unije kontinuirano zalagala. Ukazao je i na važnost pridruživanja Gruzije državama kandidatkinjama za članstvo u Europskoj uniji. Poseban naglasak stavio je na „unutarnje dvorište“ Europske unije, odnosno na politiku proširenja prema zemljama zapadnog Balkana te je pozdravio odluku bugarskog parlamenta o ukidanju veta na otvaranje pregovora o pristupanju Sjeverne Makedonije Europskoj uniji.