Gari Cappelli primio bugarsku veleposlanicu Vasilevu Georgievu

Zagreb – Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Gari Cappelli primio je u srijedu veleposlanicu Republike Bugarske u Hrvatskoj Genku Vasilevu Georgievu. 

Sugovornici su razmijenili mišljenja o bilateralnoj suradnji dviju država koju su ocijenili vrlo dobrom, posebice na razini dvaju ministarstva vanjskih poslova te općenito na razini vlada. Razgovaralo se i o mogućnostima intenziviranja parlamentarne suradnje kroz ponovnu uspostavu izravnih kontakata dvaju odbora za vanjske poslove i  međuparlamentarnih skupina prijateljstva, kada se za to stvore uvjeti. 

Predsjednik Odbora Capelli i veleposlanica Georgieva složili su se kako je potrebno nastaviti dijalog o temama značajnim za obje države, kao što su situacija u regiji, mogućnost ponovnog izbijanja izbjegličke krize, pitanje ulaska dviju država u Šengenski prostor te  važnost nastavka procesa pristupanja dviju zemalja OECD-u. 

Bilo je riječi i o  situaciji u turističkim sektorima dviju zemalja i problemima s kojima se suočavaju zbog nedavne migrantske krize te aktualne pandemije koronavirusa. Capelli i Georgieva su pritom naglasili važnost postizanja suglasnosti na razini EU-a u definiranju zajedničkih pravila prilikom prelaska granice, turističkih i drugih putovanja te rješavanje pitanja putnih osiguranja u slučaju potrebe za liječenjem zbog zaraze COVID-om 19 za turiste u drugim državama.

– Bilo bi dobro nastaviti raditi i na inicijativi pokrenutoj prije nekoliko godina o mogućnosti formiranja zasebnog Odbora za turizam unutar Europskog parlamenta ili uključivanja sektora turizma  u Odbor za transport EP-a, čime bi države članice kojima gospodarstvo ovisi o turizmu imale na raspolaganju više sredstava u slučaju ovakvih kriznih situacija, naglasio je Cappelli.