Gari Cappeli održao sastanak s veleposlanikom Jemena Haythamom Hassanom Shoja'aadinom

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Gari Cappelli održao je u četvrtak virtualni sastanak s Haythamom Hassanom Shoja'aadinom, veleposlanikom Jemena u Hrvatskoj sa sjedištem u Beču. 

Uvodno su istaknuti prijateljski i dobri odnosi između Hrvatske i Jemena, a posebno se osvrnulo na potrese u Hrvatskoj, terorističke napade na zračnu luku u Adenu te na pitanje iranskog nuklearnog sporazuma.

Veleposlanik Shoja'aadin govorio je o napadu u Adenu krajem prosinca 2020. i o neuspješnim pokušajima postizanja mirovnih pregovora s Houtima. Informirao je da nova jemenska vlada predano surađuje s UN-om i podržava međunarodnu zajednicu u njihovim mirovnim nastojanjima. Osvrnuo se na i odluku bivše Trumpove administracije kojom je SAD klasificirao Houti pobunjenike stranom terorističkom organizacijom. 

Gari Cappelli izrazio je suosjećanje sa žrtvama napada u Adenu. Pozdravio je formiranje nove vlade zajedno s Južnim prijelaznim vijećem te izrazio nadu u postizanje mirovnih dogovora. Naglasio je važnost uključenosti UN-a i međunarodne zajednice u daljnje korake, kao i humanitarnu pomoć za Jemen.