Furio Radin primio Izaslanstvo Hrvatskog nacionalnog vijeća iz Subotice

Zagreb - Na poziv predsjednika Odbora za međuparlamentarnu suradnju Milorada Pupovca u Hrvatskom saboru boravilo je Izaslanstvo Hrvatskog nacionalnog vijeća iz Subotice koje je održalo radni sastanak sa predsjednikom Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furiom Radinom. 

Na sastanku se razgovaralo o položaju hrvatske nacionalne manjine u Vojvodini, daljnjem razvoju suradnje s institucijama u RH te razmjeni iskustava u provedbi prava nacionalnih manjina. Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Vojvodine Josip Pekanović upoznao je nazočne sa trenutnim stanjem i izazovima s kojima se susreće hrvatska nacionalna manjina u realiziranju svojih prava, posebno u svijetlu Sporazuma između Republike Hrvatske i Srbije i Crne Gore o zaštiti prava hrvatske manjine u Srbiji i Crnoj Gori i srpske i crnogorske manjine u Republici Hrvatskoj, koji je donesen 2004. godine, no još nije realiziran. Uz njegovanje kulturnih vrijednosti i daljnja nastojanja za uvođenjem dvojezičnosti u određenim područjima, naglašena je i potreba veće participacije pripadnika manjina u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti. 

Naglasivši važnost potpore RH hrvatskim manjinskim zajednicama, predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furio Radin upoznao je goste s radom Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina u sklopu kojeg djeluje i Pododbor za hrvatske manjine u europskim državama. U razgovoru je posebno istaknuta dobra suradnja hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji sa srpskom nacionalnom manjinom u Republici Hrvatskoj. Sastanak je zaključen pokretanjem inicijative za uzvratnim posjetom zastupnika Hrvatskoga sabora hrvatskoj nacionalnoj manjini u Vojvodini.