Furio Radin i članovi Odbora održali radni sastanak s Izaslanstvom Odbora stručnjaka Vijeća Europe za Europsku povelju o regionalnim i manjinskim jezicima

Zagreb - Predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furio Radin, s članovima Odbora, održao je radni sastanak s Izaslanstvom Odbora stručnjaka Vijeća Europe za Europsku povelju o regionalnim i manjinskim jezicima.

Cilj posjeta bila je priprema procjene, odnosno izvješća o mjerama koje poduzima Republika Hrvatska kako bi ispunila obveze koje proizlaze iz Europske povelje o regionalnim i manjinskim jezicima.

Predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furio Radin upoznao je goste s djelokrugom i načinom rada Odbora, istaknuvši pritom važnost jezika u očuvanju identiteta nacionalnih manjina. Članovi Odbora Milorad Pupovac, Zdenka Čuhnil, Nazif Memedi i Deneš Šoja iznjeli su trenutno stanje i preostale probleme na području upotrebe i njegovanja manjinskih jezika u Republici Hrvatskoj. Složili su se da još uvijek postoje poteškoće u provedbi jezične politike na regionalnoj i lokalnoj razini, a pojedine zakonske odredbe o uporabi jezika i pisma provode se parcijalno. Zastupnici nacionalnih manjina također su se osvrnuli i na nedovoljnu zastupljenost informiranja na manjinskim jezicima na javnoj televiziji. Govoreći o romskoj nacionalnoj manjini, ukazana je potreba za što skorijom standardizacijom romskog jezika. Ipak, naglasio je zastupnik Nazif Memedi, u razdoblju od 2002. godine do danas napravljeno je puno na području ostvarivanja manjinskih prava Roma, posebice u segmentu obrazovanja. 

Autor: Služba za odnose s javnošću