Frano Matušić održao sastanak s izaslanstvom Odbora za pitanja Europske unije Bundestaga Savezne Republike Njemačke

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku i voditelj Hrvatsko-njemačke skupine prijateljstva u Hrvatskome saboru Frano Matušić održao je sastanak s izaslanstvom Odbora za pitanja Europske unije Bundestaga Savezne Republike Njemačke, koje je predvodio predsjednik Odbora Gunther Krichbaum.

Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Frano Matušić upoznao je goste s trenutačnim stanjem pregovora Hrvatske za pristupanje EU naglasivši pritom da vjeruje kako će Hrvatska uspjeti ostvariti rokove koje si je zadala, odnosno dovršiti pregovore do kraja ove godine da bi u 2012. godini postala punopravna članica Europske unije. Budući da su kriteriji u procesu pregovaranja iznimno strogi, dodao je, Hrvatska će se, zbog svoje dobre pripremljenosti i provedenih reformi, spremno suočavati s izazovima s kojima se susreću zemlje članice. Predsjednik Odbora za pitanja Europske unije Bundestaga Gunther Krichbaum odgovorio je da će Njemačka, posebno zastupnici Bundestaga, snažno podupirati Hrvatsku u završnoj fazi pregovora, dodavši da je dinamika razvoja Hrvatske u proteklih dvadeset godina iznimna.

Tema razgovora bili su i odnosi u regiji. Goste je zanimala buduća uloga Hrvatske, kao članice EU, u odnosu na susjedne države. Frano Matušić rekao je da će Hrvatska snažno podupirati one zemlje koje su na putu prema euroatlantskim integracijama. Podsjetio je da je Hrvatska ustupila prijevode pravne stečevine EU državama regije, rekavši da i ta gesta označava spremnost Hrvatske da svoju potporu i konkretizira. Ulazak Hrvatske u EU bit će snažan signal za sve zemlje regije, zaključio je Matušić. Članovi Odbora za pitanja Europske unije Bundestaga pozitivno su ocijenili poboljšanje odnosa između Hrvatske i Srbije. Sugovornici su se osvrnuli i na situaciju u Bosni i Hercegovini. Frano Matušić i članovi Odbora za vanjsku politiku Tonino Picula i Jerko Rošin složili su se s gostima da je potrebna snažna reforma BiH, ali je naglašeno da ona mora u prvom redu poteći od njezinih državljana. Hrvati u BiH jedan su od tri konstitutivna naroda, dodao je Matušić, te je naglasio da je za Hrvatsku nužno da se svaka reforma temelji upravo na ravnopravnosti tih triju naroda.

Razgovor je zaključen dogovorom o daljnjoj intenzivnoj suradnji, posebno u sljedećoj fazi dovršavanja hrvatskih pretpristupnih pregovora. 

Autor: Služba za odnose s javnošću