Frano Matušić održao sastanak s izaslanstvom Odbora za europske poslove parlamenta Slovačke Republike

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Frano Matušić i članovi Odbora održali su sastanak s Izaslanstvom Odbora za europske poslove parlamenta Slovačke Republike.

Sugovornici su se uvodno složili da su bilateralni odnosi dviju zemalja iznimno dobri i sadržajni. Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Frano Matušić zahvalio je na dosadašnjoj potpori Hrvatskoj u procesu pristupanja EU, dodavši kako se nada da će Slovačka biti među prvim zemljama koje će ratificirati ugovor o pristupanju. 

Glavna tema razgovora bila je suradnja dviju zemalja nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Predsjednik Odbora za europska pitanja slovačkog parlamenta Ivan Štefanec rekao je da očekuje intenziviranje suradnje, posebno na gospodarskom planu, u sektorima energetike i turizma. Na sastanku je dogovorena daljnja razmjena iskustava u pripremi referenduma o pristupanju. Ivan Štefanec naglasio je važnost političkog i društvenog konsenzusa o tom pitanju. Republika Slovačka, složili su se sugovornici, izvrstan je primjer pozitivnog efekta strukturalnih reformi i podizanja standarda građana nakon ulaska u EU. Pokretanje gospodarstva i privlačenje kvalitetnih investicija jedan je od prioriteta Hrvatske, rekao je Matušić, a tu nam Slovačka može biti blizak partner. 

Ovo je prvi vanjskopolitički posjet Odbora za europska pitanja u novom sazivu parlamenta, što puno govori zavidnoj razini odnosa Hrvatske i Slovačke, naglasio je zaključno predsjednik Odbora Ivan Štefanec.

Autor: Služba za odnose s javnošću