Franko Vidović i Domagoj Hajduković održali sastanak s veleposlanikom Francuske Gaëlom Françoisom Veyssiereom

Zagreb – Predsjednici Odbora za obranu Franko Vidović i Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković primili su u srijedu veleposlanika Francuske Gaëla Françoisa Veyssierea s kojim su razgovarali o bilateralnoj suradnji u područjima obrane, sigurnosti te europskih poslova i posebice o njihovoj parlamentarnoj dimenziji.

–  Naše države dobro surađuju u brojnim područjima, imaju prijateljske odnose bez otvorenih pitanja, politički dijalog je osnažen na svim razinama i smatram da postoji prostor da ojačamo suradnju i u području obrane, posebice kad je riječ o suradnji Odbora za obranu Sabora i Nacionalne skupštine i Senata Francuske, rekao je Vidović. Naglasio je kako se uoči pripreme posjeta francuskoga predsjednika Emmanuela Macrona, planiranog za kraj ove godine, radi i na novom okviru za strateško partnerstvo koji će, kako je istaknuo, odnose Hrvatske i Francuske podići na još višu razinu. 

Govoreći o hrvatskim prioritetima predsjednik Odbora za obranu je kazao kako su naši strateški interesi ulazak u Schengen i eurozonu te istaknuo kako vjeruje da će spremnost Hrvatske u tom dijelu biti prepoznata. U nastavku je rekao kako Hrvatska i Francuska dijele zajednički stav oko europske perspektive država jugoistoka Europe posebice kad je riječ o osiguravanju stabilnosti i mira tog dijela kontinenta, ali i cijele Europske unije. – Ulazak Hrvatske u Schengen olakšao bi nadzor granica i uvelike omogućio bolju koordinaciju svih izazova od ilegalnih migracija, organiziranog kriminala, trgovanja ljudima i drugih neželjenih pojava, zaključio je Vidović.

Hajduković se osvrnuo na važnost suradnje Hrvatske i Francuske u vojnim pitanjima u okviru Europske unije posebice kad je riječ o zajedničkoj europskoj vojsci. – Smatram da se osim suradnje naših odbora s francuskim kolegama u sklopu Zajedničke vanjske i sigurnosne politike kao i Zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU-a trebalo posebno raditi na jačanju bilateralnih veza hrvatskih i francuskih Odbora za obranu i organizirati međusobne razmjene delegacija, rekao je Hajduković. U nastavku je govorio o predstojećem francuskom predsjedanju Vijećem EU-a u prvoj polovici 2022. godine te pozvao veleposlanika Veyssierea da, kad za to dođe vrijeme, iste predstavi u Hrvatskome saboru. – Vjerujemo da će Francuska dobro iskoristiti predsjedanje i da će ono donijeti neke novosti o budućnosti Unije, posebice jer se istovremeno odvija i Konferencija o budućnosti EU-a, rekao je Hajduković. 

Francuski veleposlanik se složio s ocjenom kako je stabilnost država jugoistoka Europe u zajedničkom interesu i Hrvatske i Francuske te istaknuo kako Francuska želi ojačati svoje prisustvo u tom dijelu regije uz Hrvatsku kao partnera koji poznaje prilike u državama – Europska perspektiva Zapadnog Balkana je važna ne samo za nacionalnu sigurnost Hrvatske već i za nacionalnu sigurnost Francuske i smatramo da tim državama trebamo pružiti i konkretnu tehničku pomoć, posebno kad je riječ o najvećem izazovu, a to su ilegalne migracije, istaknuo je Veyssiere. U tom kontekstu izrazio je podršku Hrvatskoj za ulazak u Schengen, ali i eurozonu te se složio s mišljenjem hrvatske strane oko potrebe jačanja bilateralne suradnje parlamenata na razini radnih tijela zaduženih za obranu. Kako je istaknuo o samom sadržaju prioriteta predsjedanja još je rano govoriti budući da trenutno traje koordinacija tema za koje će, kako je rekao, na kraju biti važan i aktualni kontekst u kojem će se o njima raspravljati. 

U nastavku se razgovaralo o potrebi jačanja pozicije Europske unije u globalnim političkim zbivanjima te je zaključeno kako Unija, kao savez država, te područje koje ima, kako je istaknuto, možda i najveći priljev ljudi na svijetu treba sudjelovati u svim međunarodnim strateškim odnosima i imati važnu ulogu. Sugovornici su se složili oko potrebe redefiniranja transatlantskih odnosa uz zalaganje za snažniju europsku obranu i stratešku autonomiju kao i vlastitu mogućnost reakcija.