Erik Fabijanić primio veleposlanika Azerbajdžana Fakhraddina Gurbanova

Zagreb – Predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju Erik Fabijanić primio je u srijedu veleposlanika Republike Azerbajdžana u Republici Hrvatskoj Fakhraddina Gurbanova.

Veleposlanik je iskazao zadovoljstvo dobrim i prijateljskim bilateralnim odnosima dviju zemalja, posebice na parlamentarnoj razini. Izrazio je sućut žrtvama i žaljenje zbog potresa koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju.

- Sa skupinom veleposlanika posjetio sam Sisak i Petrinju i osobno svjedočio posljedicama razornog potresa, naglasio je Gurbanov.

Veleposlanik je izvijestio predsjednika Odbora o povijesti sukoba Azerbajdžana i Armenije oko Gorskog Karabaha, te istaknuo kako je Azerbajdžan zainteresiran za korištenje hrvatskih iskustava iz procesa mirne reintegracije.

Predsjednik Odbora Fabijanić izrazio je suosjećanje zbog žrtava u sukobima, naglasivši kako ratna stanja, osim samog sukoba, nose brojne posljedice – humanitarne, političke i gospodarske. Izrazio je zahvalnost za vrijedne donacije kojima je Azerbajdžan pomogao Hrvatskoj nakon potresa i u borbi s pandemijom uzrokovanom koronavirusom.

Složio se s ocjenom izvrsne parlamentarne suradnje, naglasivši kako u gospodarskoj suradnji, iako dobroj, ima mjesta za daljnji napredak.

U nastavku sastanka dužnosnici su razmijenili mišljenja o dosadašnjoj i potencijalnoj suradnji Hrvatske i Azerbajdžana u sektoru informatičke tehnologije, farmaceutskoj i prehrambenoj industriji te energetskom sektoru i kulturi.