Erik Fabijanić primio generalnog konzula Filipina Davora Šterna

Zagreb – Predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju Erik Fabijanić primio je u utorak počasnog generalnog konzula Republike Filipini u Republici Hrvatskoj Davora Šterna. 

Generalni konzul Štern iskazao je zadovoljstvo formiranjem Hrvatsko-filipinske skupine prijateljstva u ovom sazivu Sabora. Smatra kako se na parlamentarnoj razini odnosi mogu produbiti, a prostor za napredak vidi u pojednostavnjivanju viznog režima, ponajviše radi pomoraca.  – U posljednje dvije godine Filipini su ukinuli turističke vize, no u vrijeme pandemije koronavirusa bili su ih prisiljeni vratiti jer je Manilla jedna od rijetkih luka koja dozvoljava prekrcaj pomoraca, rekao je. Istaknuo je kako je u Hrvatskoj boravilo i dvije tisuće filipinskih radnika koji su se pokazali odličnim u ugostiteljstvu i uslužnim djelatnostima te smatra kako bi vize trebale biti dostupnije kako bi se olakšao dolazak Filipinaca u Hrvatsku. Kao odličan primjer suradnje između Hrvatske i Filipina naveo je Luku Rijeka i tvrtku ICTSI koja posjeduje kontejnerski terminal u Luci Rijeka. 

Predsjednik Odbora Fabijanić istaknuo je kako su Flipini zemlja emigracije kao i Hrvatska, što je najočitije u pomorskom prometu.  Složio se kako bi gospodarska suradnja mogla biti intenzivnija. Razmijenili su mišljenja i o Luci Rijeka, potencijalu koji grad Rijeka ima za razvoj vrhunskog turizma te projektu Delta i Porto Baroš u Rijeci.