Đurđa Adlešić i Zlatko Kramarić primili Mahamandalešvara Swami Mahešvaranandu

Zagreb - Potpredsjednica Hrvatskoga sabora Đurđa Adlešić i zastupnik Zlatko Kramarić primili su u službeni posjet njegovu svetost Mahamandalešvara Svami Mahešvaranandu, koji boravi u Hrvatskoj povodom održavanja 1. Svjetskog mirovnog samita u Zagrebu 9. listopada 2005. Teme zagrebačkog summita označene su „Razvojnim ciljevima tisućljeća UN-a“ koje valja postići do 2015. godine, što uključuje: svjetski mir, zdravlje, obrazovanje, zaštitu okoliša i vode, ekologiju, sigurnost, multikulturalnost te multireligioznost za mir i održivi razvoj.

Đurđa Adlešić izrazila je zadovoljstvo što je upravo Hrvatska, „zemlja koja nikada nije vodila osvajačke ratove“, izabrana kao destinacija održavanja 1. svjetskog mirovnog summita. „Hvala na dolasku i časti koju ste ukazali Hrvatskoj. Vjerujem da će nakon Vašeg summita u Hrvatskoj biti još više mira i tolerancije“izjavila je potpredsjednica Adlešić i istaknula da Hrvatski sabor želi biti parlament sa puno međusobne tolerancije, razmjene znanja i iskustava jer se na taj način mogu donositi dobre odluke za čitavu zemlju. Zaključila je da poruke koje će se čuti na summitu imaju važnost posebno za mlade i one koji ih odgajaju, njihove učitelje i roditelje. Zlatko Kramarić rekao je da će 1. svjetski samit o miru doista koristiti svima jer bez duhovne dimenzije besmislen je svaki posao pa tako i posao političara. 

Njegova svetost Swami Mahešvarananda rekao je da je Hrvatska „najljubazniji domaćin kojeg se može sresti“, izrazivši zadovoljstvo što se sustav „Joga u svakodnevnom životu“ već godinama podučava u Hrvatskoj. Naglasio je da Hrvatska i Indija gaje vrlo prijateljske odnose i ovom je prilikom čestitao Hrvatskoj na prvom koraku prema Europskoj uniji, istaknuvši pritom da je zapravo cilj Europske unije da se približi Hrvatskoj. Dotaknuo se teme mladih i važne uloge obrazovanja i znanja koje je osnova za svaku toleranciju i duhovnost u društvu, ali i takvog obrazovanja koje štiti ljudska prava i istinske ljudske vrijednosti. „Svjetski mir je moguć samo ako postoji međucivilizacijski i međureligijski dijalog, a tamo gdje toga nema, svaka zemlja pati“ zaključio je Swami Mahešvarananda.