Domagoj Ivan Milošević sastao se s predstavnikom londonskog Cityja pri Europskoj uniji

Zagreb - Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević sastao se u srijedu s Jeremyjem Browneom, predstavnikom londonskog Cityja pri Europskoj uniji. Glavna tema razgovora bio je izlazak Velike Britanije iz Europske unije, odnosno financijske i gospodarske implikacije Brexita, kako na Europsku uniju tako i na Veliku Britaniju.

Browne je predstavio neke od posljedica izlaska Velike Britanije iz EU-a s posebnim osvrtom na financijsko središte Londona, tzv. City, čiji je on predstavnik u Europskoj uniji. Smatra kako Brexitom londonski City neće značajnije izgubiti na važnosti te da će se većina financijskih aktivnosti nastaviti voditi upravo s tog mjesta.

Govoreći o trenutačnom javnom mnijenju oko izlaska iz Unije, Browne je rekao kako javnost nije opterećena Brexitom i kako to nije dominantna tema u svakodnevnom životu Britanaca. – Mnoge aktivnosti u Cityju nemaju veze s  Europskom unijom, a od izglasavanja Brexita na referendumu do danas ništa se negativno nije dogodilo, rekao je Browne.

Milošević je sa sugovornikom razgovarao i o promjenama koje će Europska unija morati provesti nakon odlaska Velike Britanije uz napomenu da još uvijek nije razvidno kako će taj proces završiti, posebno u financijskom smislu. Smatra kako će i EU zbog svoje konkurentnosti morati pažljivo odabrati model daljnje gospodarske suradnje s Velikom Britanijom. – Nadam se da će konačno rješenje biti prihvatljivo za obje strane, rekao je Milošević.

U nastavku se govorilo o ulasku Hrvatske u eurozonu i Schengen, budućnosti Europe, važnosti ujednačavanja standarda istočnoeuropskih država članica sa zapadnim članicama Unije, obrazovanju, odlasku mladih, konkurentnosti javnog sektora, umrežavanju i drugim temama.

Autor: Služba za medije