Domagoj Ivan Milošević primio veleposlanicu Republike Litve Loretu Zakaravičiené

Zagreb – Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević primio je u srijedu veleposlanicu Republike Litve u Hrvatskoj Loretu Zakaravičiené.

Sugovornici su izrazili želju za intenziviranjem bilateralnih odnosa Hrvatske i Litve koje kao članice Europske unije i NATO saveza imaju priliku dodatno produbiti odnose. Imajući u vidu obostrane mogućnosti i interese brojne su prilike razvijanja suradnje. Do sada su kontakti među parlamentima bili dobri, ali unatoč prostornoj udaljenosti potrebno ih je dodatno unaprijediti i produbiti učestalijim komuniciranjem parlamentarnih radnih tijela i skupina prijateljstva, složili su se sugovornici. 

Hrvatska i Litva dijele slične poglede na pitanja energetske sigurnosti i neovisnosti, Istočno partnerstvo i jačanje solidarnosti među članicama Unije. Što se tiče gospodarskih odnosa dvije zemlje ostvaruju suradnju na ambicioznom projektu plutajućeg LNG terminala na otoku Krku od kojeg Hrvatska očekuje pozitivne učinke na gospodarstvo. 
Tijekom razgovora, između ostalog, bilo je i riječi o situaciji u Ukrajini i Moldovi te o izazovima koje za pojedine članice Unije predstavlja pojava velike interne migracije i iseljavanja većinom mladih, probitačnih, obrazovanih i sposobnih ljudi u zemlje Europske unije koje nude perspektivu kvalitetnijeg profesionalnog i obiteljskog života.

Završno su Milošević i Zakaravičiené zaključili da postoje brojne dodirne točke i sličnosti o kojima je potrebno razgovarati kako bi se kroz razmjenu mišljenja i dobrih praksi pronašli najprihvatljiviji odgovor na aktualne izazove.

Autor: Odbor za europske poslove