Domagoj Hajduković sastao se s veleposlanicom Litve Jurate Raguckiene

Zagreb - Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković održao je u petak sastanak s veleposlanicom Litve u Hrvatskoj Jurate Raguckiene s kojom je razgovarao o bilateralnim odnosima, osnaživanju parlamentarnih susreta te suradnji unutar Europske unije, Vijeća Europe te u ostalim multilateralnim organizacijama.

Govoreći o odnosima dviju država sugovornici su istaknuli obostrane dobre i prijateljske odnose s manjim intenzitetom posjeta te izrazili nadu da će se u budućnosti, čim epidemiološka situacija to dopusti, oni intenzivirati.

- Vjerujem da ima prostora za međusobne posjete delegacija naših parlamenta i uspostave boljih izravnih odnosa između odbora za europske poslove kao i skupina prijateljstava naših parlamenata, rekao je Hajduković.

Teme o kojima postoji zajednički interes, kako je naglasio predsjednik Odbora za europske poslove, i o kojima se može povesti rasprava i razmijeniti mišljenja su energetska politika, suradnja baltičkih država te LGN terminali koji postoje u obje države kao i teme proširenja Unije i upravljanje migrantskom krizom.

- Otvoreni smo za svaku vrstu rasprave o temama koje su i Hrvatskoj i Litvi važne i nadam se da  ćemo vrlo brzo, za početak putem online komunikacije, definirati zajedničke interese za intenziviranje naše suradnje, zaključio je Hajduković.

Veleposlanica Litve je istaknula kako parlamentarna diplomacija predstavlja odličan oblik suradnje dviju država te kako se i razgovori na toj razini mogu produbiti odnose dviju država.

- Skupine prijateljstava su dobar način uspostave bilateralnih razgovora i kad povoljnija epidemiološka situacija to dopusti nadam se da ćemo ugostiti u Vilniusu izaslanstvo Hrvatskoga sabora, naglasila je Raguckiene.

Litavska veleposlanica rekla je kako Litva u razgovorima može pomoći sa svojim iskustvima ulaska u eurozonu, područje Schengena te iskustvima članstva u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj.