Domagoj Hajduković primio veleposlanika Azerbajdžana Fakhraddina Gurbanova

Zagreb – Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković održao je u utorak sastanak s veleposlanikom Azerbajdžana u Hrvatskoj Fakhraddinom Gurbanovim. 

Bilateralni odnosi Hrvatske i Azerbajdžana ocijenjeni su vrlo dobrima o čemu svjedoče razmjena posjeta na visokoj i najvišoj razini, potpisivanje Deklaracije o strateškom partnerstvu između dvije zemlje  te otvaranje veleposlanstva Hrvatske u Bakuu 2019. godine.

Sugovornici su suglasni da je na području gospodarstva i trgovine potrebno učiniti dodatne napore kako bi se u ovom segmentu suradnja intenzivirala, a dobru prigodu za to veleposlanik Gurbanov vidi u dodatnom angažmanu hrvatskih informatičkih tvrtki u Azerbajdžanu.

Odnosi dvaju parlamenata također su odlični i želja je obje strane da se, kada se stvore povoljniji uvjeti nakon završetka pandemije, obnove izravni susreti parlamentaraca, posebice dviju međuparlamentarnih skupina prijateljstva.

Gurbanov je izrazio zadovoljstvo i suradnjom dvaju izaslanstava u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, kao i suradnjom s hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu. 

Govoreći o situaciji na Gorskom Karabahu, Gurbanov je dao vrlo iscrpan prikaz događanja prije i nakon potpisivanja sporazuma o prekidu vojnog sukoba u studenome prošle godine.

– Hrvatska daje podršku svim naporima za  mirno rješenje sukoba, a temeljem vlastitog iskustva, može ponuditi pomoć u vezi s procesom mirne reintegracije okupiranih područja, kazao je Hajduković.