Domagoj Hajduković primio veleposlanicu Švedske Diane Helen Madunic

Zagreb – Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković održao je u srijedu sastanak s veleposlanicom Kraljevine Švedske u Hrvatskoj Dianom Helen Madunic. Razgovaralo se o pitanjima od zajedničkog interesa dviju država.

-Naše države imaju sjajne odnose, ali smatram da parlamentarna suradnja nije na visokom nivou i htjeli bismo to promijeniti, naglasio je Hajduković i rekao kako se suradnja može intenzivirati putem međuparlamentarne skupine prijateljstva. Kao jednu od zajedničkih tema naveo je daljnje proširenje Unije na države jugoistoka Europe, upravljanje migracijskom krizom te ulazak Hrvatske u Šengenski prostor.

-Područje ljudskih prava, demokracija, ravnopravnost spolova, klimatske promjene, zaštita okoliša, slobodna trgovina i budućnost EU-a su teme na kojima također želimo surađivati, kazala je veleposlanica Madunic.

Predsjednik Odbora za europske poslove naglasio je kako je budućnost EU-a jedna od tema kojom se bavi dugo te smatra kako bi se nacionalni parlamenti trebali više uključiti u rad institucija EU-a. Također smatra da su građani ti koje treba pitati što je za njih važno u Uniji.

U nastavku razgovora Hajduković je veleposlanici zahvalio na solidarnosti pruženoj nakon prošlogodišnjih potresa, a bilo je riječi vezano uz pandemiju koronavirusom.