Domagoj Hajduković primio veleposlanicu Portugala Da Silvu

Zagreb – Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković primio je u utorak veleposlanicu Portugala u Hrvatskoj Mariu Paulu Vieiru Leal da Silvu s kojom je razgovarao o bilateralnoj suradnji, budućoj suradnji unutar Europske unije te posebno jačanju odnosa dviju država na parlamentarnoj razini. 

Hajduković je veleposlanici zahvalio na dobroj suradnji u okvirima predsjedavanja Vijećem Europske unije te izrazio želju za jačanjem daljnjih bilateralnih odnosa, posebice osnaživanju razmjena parlamentarnih izaslanstava. Pozvao je veleposlanicu na uspostavu kontakta s Međuparlamentarnom skupinom prijateljstva Hrvatska-Portugal. – U toj skupini su saborski zastupnici koji su dodatno motivirani za odnose naših država, dolaze iz različitih dijelova Hrvatske, predstavljaju sve političke opcije i smatram da je suradnja s njima izvrsna za jačanje gospodarskih, političkih ili parlamentarnih odnosa Hrvatske i Portugala, rekao je Hajduković. 

Ocijenio je poželjnima i kontakte i razmjenu iskustava s portugalskim kolegama na razini Odbora za europske poslove naglasivši kako postoji širok spektar tema i pitanja o kojima mogu razgovarati, poput energetike, turizma, diplomacije, dijaspore i drugih. U tom kontekstu naveo je poziv za posjetom Hrvatskome saboru Odboru za europske poslove portugalskog parlamenta. – Portugal ima dugu diplomatsku tradiciju od koje možemo puno naučiti, a razmjenu mišljenja o odnosima matičnih država s dijasporom smatram posebno korisnom jer i Hrvatska i Portugal imaju veliku i diljem svijeta rasprostranjenu dijasporu, zaključio je Hajduković.

Portugalska veleposlanica rekla je kako prostora i potrebe za daljnjim jačanjem bilateralne suradnju ima i kako se nada da će nakon parlamentarnih izbora u siječnju iduće godine doći do povezivanja dvaju parlamenata te da će se u novom sazivu osnovati i skupina prijateljstva Portugal-Hrvatska. Istaknula je kako vjeruje da će u postpandemijskom dobu doći i do stvarnih kontakata i razmjena delegacija. Govoreći o predsjedanju Vijećem EU-a istaknula je njegovu važnost u komunikaciji s građanima te rekla kako je bitno da glas javnosti dopre do europskih institucija. – Upravo je to jedan od ciljeva predsjedanja kojeg moramo biti svjesni, ali je pitanje koliko financijskih sredstava za to imamo na raspolaganju, zaključila  je Vieira Leal da Silva.