Domagoj Hajduković primio nizozemskog veleposlanika Hendrika Jana Voskampa

Zagreb - Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković primio je u petak u veleposlanika Kraljevine Nizozemske u Hrvatskoj Hendrika Jana Voskampa, s kojim je razgovarao o suradnji dviju zemalja u okviru Europske unije, jačanju međuparlamentarne suradnje te posljedicama Brexita.

Sugovornici su odnose Hrvatske i Nizozemske ocijenili vrlo dobrima, uz prostor za daljnje intenziviranje suradnje, osobito na parlamentarnoj razini. Veleposlanik Voskamp izvijestio je o procesu formiranja vlade u Nizozemskoj, te iskazao zanimanje za jačanje kontakata nizozemskog parlamenta i Hrvatskoga sabora, za koje je ocijenio da će dobivati na važnosti kako Hrvatska bude napredovala prema članstvu u Schengenskom prostoru i eurozoni. Predsjednik Odbora za europske poslove zahvalio je na nizozemskoj pomoći nakon potresa koji su prošle godine pogodili središnju Hrvatsku.

U nastavku razgovora sugovornici su razmijenili mišljenja o posljedicama povlačenja Ujedinjene Kraljevine iz članstva u Europskoj uniji, osobito za Nizozemsku, koja s tom državom tradicionalno ostvaruje visoku trgovinsku razmjenu. Razgovaralo se i o epidemiološkim situacijama u Hrvatskoj i Nizozemskoj, kao i o suradnji na provedbi europskih politika, pri čemu je Hajduković posebno istaknuo važnost nastavka politike proširenja.