Domagoj Hajduković primio finskog veleposlanika Kankaanpääja

Zagreb - Predsjednik saborskog Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković primio je u četvrtak veleposlanika Republike Finske u RH Kallea Johannesa Kankaanpääja.

Zahvalivši finskom veleposlaniku uvodno na konstruktivnom partnerstvu u okviru Trojke tijekom prošlogodišnjeg hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, Hajduković je izrazio želju za produbljivanjem bilateralne suradnje Hrvatske i Finske, osobito na parlamentarnoj razini dvaju odbora za europske poslove.

- Posebno smo zainteresirani za finski obrazovni sustav koji slovi za jednog od najboljih u Uniji, ali i za inovativne tehnologije koje pridonose ugljičnoj neutralnosti gradova ili ekološki osviještenim rješenjima za gradski prijevoz s kojima Finska, primjerice, raspolaže, kazao je Hajduković. 

Poželjnom je ocijenio i razmjenu iskustava i mišljenja s finskim kolegama na razini parlamentarnih skupina prijateljstva, i to o pitanjima kao što su Schengenski sporazum i eurozona kojima Hrvatska teži.

- Vjerujem da bi se i turistička razmjena Finske kao „zemlje s tisuću jezera“ i Hrvatske poznate kao „zemlje s tisuću otoka“ mogla unaprijediti, istaknuo je Hajduković, a sa čime se složio i Kankaanpää koji smatra da bi Fincima hrvatske turističke destinacije zbog ugodne klime bile zanimljive upravo u pred- i posezoni.

Na sastanku su razmijenjene i informacije o odnosu Vlade i Sabora u europskim pitanjima, modusima rada Odbora za europske poslove, velikim ulaganjima Hrvatske u inovativna rješenja za zaštitu državnih granica, stanju u regiji te europskoj politici proširenja i zajedničkoj vanjskoj politici EU-a.

- Vjerujem da je potrebno da Europska unija dosljedno zadrži svoja načela i da je zemlje kandidatkinje potrebno vrednovati za ostvarena postignuća u ionako dugotrajnom procesu pristupanja, rekao je Hajduković, dok je finski veleposlanik izrazio uvjerenje da se zemljama zapadnog Balkana može pomoći dobrim primjerima.