Domagoj Hajduković održao sastanak s veleposlanikom Francuske Fabienom Fieschijem

Zagreb – Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković sastao se u petak s veleposlanikom Francuske Republike u Republici Hrvatskoj Fabienom Fieschijem.

U središtu razgovora bili su bilateralni odnosi Hrvatske i Francuske, perspektivna područja suradnje, suradnja dviju zemalja u okviru EU-a, te ostale aktualne vanjskopolitičke i sigurnosne teme na međunarodnoj razini. 

Hajduković je naglasio kako je Francuska za Hrvatsku značajan partner među članicama EU-a, te ujedno podsjetio na važan utjecaj koji Francuska ima u regiji zapadnog Balkana.

Osvrnuo se na odnose Sabora i francuske Nacionalne skupštine i Senata koji su dobri,  no izostaje intenzivnija razmjena posjeta i izravni kontakti parlamentaraca.

Veleposlanik Fieschi kazao je kako članstvo Hrvatske u EU-u, NATO-u, Shengenskom prostoru i eurozoni otvara brojne mogućnosti suradnje. – Mnogo toga što se događa u Bruxellesu utječe i na naše nacionalne politike te je suradnja Hrvatske i Francuske o brojnim temama na agendi EU-a vrlo važna, kazao je FIeschi. Jedna od tih tema, podsjetio je, i reforma tržišta električne energije. 

Govoreći o bilateralnim odnosima, istaknuta je dobra suradnja na području obrane, suradnja dviju policija, akademska i kulturna suradnja. Dobru perspektivu ima suradnja na području energetike, posebno nuklearne energije i pripadajuće tehnologije, te suradnja francuskih i hrvatskih regija i gradova, složili su se Hajduković i Fieschi.

Sugovornici su razmijenili mišljenja i o situaciji u Ukrajini, kavkaskoj regiji te drugim kriznim žarištima, a razgovarali su i o proširenju Europske unije, važnosti reforme europskih institucija prije proširenja, te europskoj perspektivi Ukrajine, Moldove i Gruzije.